Катар обяви, че е избрал френската петролна и газова компания TotalEnergies за свой пръв чуждестранен партньор за разработване на най-голямото в света находище на природен газ, съобщи френския в-к Le Figaro, цитиран от Интерфакс.

"Радвам се да обявя избора на TotalEnergies за първи партньор в проекта North Field East (NFE)", каза катарският министър на енергетиката Саад бин Шарид ал-Кааби на пресконференция в Доха.

В публикацията се отбелязва, че по информация от ръководителя на TotalEnergies Патрик Пуян, френската петролна и газова компания ще получи дял от 6,25% в този грандиозен проект, в рамките на съвместното предприятие с QatarEnergy.

По думите на катарския енергиен министър, в близко бъдеще се очаква да бъдат обявени подобни споразумения и с Exxon Mobil, Shell и ConocoPhillips.

Катар отговори колко втечнен газ може да "задели" за Европа

Катар отговори колко втечнен газ може да "задели" за Европа

Цената на газа на борсите в Европа на 23 февруари за пръв път тази година стигна малко над 1000 долара за 1000 куб. метра

Участието на чуждестранни петролни и газови гиганти в катарския енергиен проект, който се оценява на повече от 28 милиарда долара, се предвижда да е около 25%. Очаква се разработката на находището да увеличи производството на газ от Катар с повече от 60% до 2027 година.

Находището представлява около 10% от известните световни запаси от природен газ, по данни на QatarEnergy. Тези резерви се простират под морето до иранска територия.

Катар е един от основните производители на втечнен природен газ (LNG) в света, заедно със САЩ и Австралия. През последните месеци европейски лидери посетиха емирството в Персийския залив, търсейки алтернативи на руския газ на фона на войната в Украйна, която даде нов тласък на проектите за втечнен природен газ.

Германия и Катар не можаха да се договорят за достивките на втечнен газ

Германия и Катар не можаха да се договорят за достивките на втечнен газ

Берлин се конкурира с други страни за внос на газ от Катар