Германия и Катар се сблъскаха с трудности при преговорите помежду си за дългосрочни доставки на втечнен природен газ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на осведомени източници. Причината са разногласия по основните условия, по-специално продължителността на съответния договор.

По думите на един от източниците, страните обсъждат продължителността на договора и заплахата, която едно дългосрочно споразумение може да представлява за целите на Германия във връзка с декарбонизацията.

Катар отговори колко втечнен газ може да "задели" за Европа

Катар отговори колко втечнен газ може да "задели" за Европа

Цената на газа на борсите в Европа на 23 февруари за пръв път тази година стигна малко над 1000 долара за 1000 куб. метра

Доха също така преговаря за клауза в евентуалния договор, която ще ограничи посоката на доставките на доставките на газ. Това не би позволило на Германия да пренасочва катарски газ към други страни от Европа.

Според източника на Ройтерс, в "близко бъдеще" осигуряване на доставки на втечнен газ от Катар за Германия "не се очакват". Други източници същевременно твърдят, че германски газови компании планират още този месец да възобновят преговорите с Катар.

Отбелязва се, че Берлин се конкурира с други страни за внос на втечнен газ от Катар.

Германия ще преговаря за доставки на газ от Катар и ОАЕ

Германия ще преговаря за доставки на газ от Катар и ОАЕ

Страната не иска да внася втечнен природен газ от САЩ