Германският министър на икономиката Роберт Хабек ще посети района на Персийския залив през този уикенд, за да преговаря за доставки на втечнен природен газ, с цел намаляване на зависимостта на страната си от Русия, съобщи ДПА.

Хабек първо ще посети Катар - един от най-големите световни производители и износители на втечнен газ, чийто доставки на синьо гориво са насочени основно към Азия. Германският министърът ще бъде посрещнат в Доха от емир Шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

В неделя Хабек ще посети Обединените арабски емирства (ОАЕ), където има планирани няколко срещи.

Политикът от партията на Зелените заяви, че руската агресия в Украйна е поставила въпроса за енергийната сигурност в центъра на международните дискусии. "Повече от всякога трябва да наблегнем на енергийния преход и диверсификацията на източниците на природен газ", посочи Хабек.

Германският концерн E.ON не мисли да се оттегли от "Северен поток 1"

Германският концерн E.ON не мисли да се оттегли от "Северен поток 1"

E.ON ще изпълнява правата си по отношение на газопровода

По думите му, Германия трябва да изгради повече терминали за втечнен природен газ, макар че ползването на изкопаемите горива трябва бъде прекратено в кратки срокове.

Роберт Хабек подчерта необходимостта от преминаване от конвенционален природен газ към "зелен" водород и допълни, че войната в Украйна би трябвало да ускори този преход.

В началото на март гepмaнcĸият миниcтъp нa иĸoнoмиĸaтa заяви, че Гepмaния нe oбмиcля възмoжнocттa дa ĸyпyвa втeчнeн пpиpoдeн гaз (LNG) oт aмepиĸaнcĸи ĸoмпaнии. 

Германия не иска да купува втечнен газ от САЩ

Германия не иска да купува втечнен газ от САЩ

Доставките на енергоносители от Русия продължават