Германия не обмисля възможността да купува втечнен природен газ (LNG) от американски компании. Това каза германският министър на икономиката Роберт Хабек в интервю за радио DLF по време на посещението си в САЩ, съобщи Прайм.

Министърът уточни, че текат предварителни преговори по темата за доставките на втечнен газ за Германия, но не става въпрос именно за покупки от САЩ. "Предварителни разговори за доставките на втечнен газ, доколкото аз знам, не са водени с американски компании. И няма натиск за това", каза Хабек.

Той отбеляза, че компаниите, които искат да участват в планирания терминал за втечнен природен газ в Германия, не се насочват към американски газ, добит по метода фракинг.

Ще сгрее ли американският газ Европа

Ще сгрее ли американският газ Европа

Сега цените в Азия отново са по-високи, отколкото в Европа

На въпрос колко тясно би трябвало да работи Германия със САЩ в енергийния сектор, Хабек отговаря: "Изобщо не е длъжна".

Министърът призна, че Вашингтон има свои собствени интереси и ясно изразена тенденция към политиката "да се купува американското".

"Това не е този политико-икономически ред, към който ние се стремим. Обаче ние имаме общи ценности и американците би трябвало да помогнат на Европа в тази ситуация", каза Роберт Хабек.

Германското министър на икономиката обясни, че доставките на енергоносители от Русия продължават, но Германия е готова и за това, че те могат да бъдат прекратени.

САЩ преговарят с други страни да се откажат от доставките си на газ за сметка на Европа. Ето с кои

САЩ преговарят с други страни да се откажат от доставките си на газ за сметка на Европа. Ето с кои

Администрацията на Байдън също така се консултира с нефтени и газови компании, включително Chevron и ExxonMobil