Американският газ напоследък бързо "завзема" европейския пазар: според резултатите от първите десет дни на 2022 г., обемите на втечнен природен газ, закупен от европейски страни от САЩ, достигнаха рекорди и надхвърлиха доставките от "Газпром" пет пъти. Тази ситуация обаче няма да продължи дълго - времето навън и новото нарастване на търсенето в Източна Азия няма да позволят на трансатлантическите доставки да доминират твърде дълго, според експерти, пише "Известия".

През декември 2021 г. ситуацията на газовия пазар в ЕС беше близо до паника - цените за първи път, макар и за кратко, надхвърлиха 2000 долара за 1000 кубически метра природен газ. Разликата с цените в САЩ на хъба в Тексас беше почти 20 пъти, но и европейските цени надхвърлиха азиатските, което не се случва често. В тази ситуация се намеси "невидимата ръка" на пазара: няколко десетки танкери с втечнен газ веднага промениха курса си и се насочиха към европейските пристанища. В резултат на това, цените в началото на второто десетдневие на януари 2022 г. паднаха до 900 долара за 1000 кубически метра газ.

Всичко това се случи на фона на пасивната позиция на "Газпром", който не бързаше да продава газ над договорените обеми. Това отчасти се обяснява със студената зима в Русия, където температурите в по-голямата част от европейската територия на страната са на или под дългосрочните средни стойности за декември и януари, докато зимата в Европа все още е по-топла от нормалното.

Според анализатора от "Финам" Сергей Кауфман, ситуацията с приоритета на американския втечнен газ в Европа има временен характер и е свързана със скока на цените на газа в Европа.

Сега ситуацията се нормализира: цените в Азия отново са по-високи, отколкото в Европа, което може да намали "потока" на втечнен газ към Европа и да възстанови търсенето на руски газ. А и търсенето в Европа също намалява поради все още необичайно високите цени на газа и умерените зимни температури в региона.

Според руски анализатори, търсенето на американски втечнен газ от Европа няма да бъде устойчиво, първо, защото Азия остава приоритетна дестинация за американския втечнен газ. Освен това, в редица договори на "Газпром" има клаузата "вземай или плащай", според която е просто е неизгодно да не се купува газ. Пък и досега доставките на американския газ са твърде малки, за да изместят руския газ от европейския пазар.

През януари се очакват доставки на газ от САЩ от почти 4 милиона тона, което е максималното количество.

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Цените на синьото гориво са скочили 7,5 пъти от началото на тази година

Президентът на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов в разговор с "Известия" допуска възможността за по-нататъшно намаляване на цените на газа при условие, че в Европа има топла зима и "притокът" на втечнен газ продължава.

Според него, обаче, това е малко вероятно. Фючърсните пазари очакват относително високите цени (над 800 долара за 1000 куб. м газ) да се запазят и през 2022 година. Освен това, пазарните очаквания се промениха сериозно в края на миналата година и сега се очаква значително намаляване на цените на синьото гориво да има едва през 2023 г., допълва Салихов.

Несигурна остава и ситуацията около времето за пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", което увеличава напрежението на пазара и допринася за по-високо ниво на цените на газа, подчерта икономистът.

Енергийната криза през 2021 година - "черният лебед", който не мисли да отлита

Енергийната криза през 2021 година - "черният лебед", който не мисли да отлита

Русия също "хвърли дърва в огъня" на енергийния дисбаланс