Руският газов гигант "Газпром" възнамерява да продаде възможно най-голям обем газ на максимални цени, пише в-к The Guardian, позовавайки се на думите на Карлос Торес Диас, ръководител на газовото направление в консултантската компания Rystad Energy.

Според Диас, такова поведение на един голям "играч" на пазара може да мотивира повече държави да инвестират във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за да се предпазят от подобни скокове на цените на енергийния пазар в бъдеще.

От друга страна, руският енергиен експерт и преподавател във Финансовия университет към правителството на Руската федерация Станислав Митрахович коментира, цитиран от Прайм, че проблемът за Европа е, че ако изтегли голямо количество газ от хранилищата през есента, "до края на отоплителния сезон ще остане много малко". По думите на Митрахович, при тази ситуация има риск от недостиг на природен газ, а тогава може да се наложи значително намаляване консумацията на синьо гориво, вкл. и чрез временно спирането работата на промишлени предприятия.

Както стана известно, към средата на декември газохранилищата в Европа като цяло са запълнени само на 62% от обема си, а тези в Германия - едва около 59%.

Доставките на природен газ от "Газпром" за страните от ЕС през 2021 г. може да паднат до най-ниското си ниво от шест години насам, пише "Комерсант".

Според предварителните разчети, доставките на газ за ЕС могат да достигнат 145 млрд. кубически метра за годината, а тази стойност е малко по-ниска дори от количествата по време на пандемията през 2020 г., когато ограниченията бяха повече.

Общият износ на "Газпром" за чужбина, ако се запазят сегашните темпове, може да нарасне с 3% на годишна база и да възлезе на 184,7 млрд. куб. м за 2021 година. Но този ръст ще се дължи на планирано увеличение на доставките за Китай и рязкото нарастване на търсенето на газ от Турция през първата половина на годината, пише "Комерсат", позовавайки се на енергийни анализатори.

А доставките на синьо гориво за страните от ЕС намаляват, главно в резултат на скока на цените 7,5 пъти от началото на тази година.

Темпът на износ на газ от "Газпром" за чужбина бързо се забавя през последните месеци. Ако през януари-септември доставките надвишават миналогодишните стойности за същия период с 15,3%, то за януари-ноември увеличението е само с 6,6% спрямо 2020 година.

"Газпром" увеличи износа на газ за България с 44% за 11-те месеца

"Газпром" увеличи износа на газ за България с 44% за 11-те месеца

Запълването на европейските хранилища в края на ноември намаля до 68,05%

През декември, въпреки настъпването на зимата и "стъпването" в същинската част на отоплителния сезон, "Газпром" изнася средно 440 млн. куб. м газ на денонощие, което е съвсем малко повече от износа за ноември (423 млн. куб. м на денонощие).

За сравнение, "Комерсант" цитира данни за 2018-2019 г., когато износът през зимните месеци достигаше средно 540-600 млн. куб. м на денонощие, т.е. с около 25%-30% повече спрямо сегашните обеми газ.

Газът в Европа отново  устремно поскъпва, на фона на слабото производство на ток от ветропаркове

Газът в Европа отново устремно поскъпва, на фона на слабото производство на ток от ветропаркове

Ниво на запасите от газ в подземните газохранилища в Европа е едва 61,9% от максималния им капацитет