Спот цената на природния газ в Европа продължи да расте тази сутрин на фона на слабия принос при производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), пише Интерфакс. Същевременно се наблюдава и повишаване на цените на конкурентните енергийни пазари, както и "по-сурова" от очакваното метеорологична прогноза.

Цената на фючърсите на газа за януари по индекса TTF на борсата ICE Futures достигна 133 евро за MWh, т.е. 1550 долара за 1000 куб. метра. През ноември контрактите за "ден напред" се търгуваха на TTF средно на 945 долара за 1000 куб. м, а през декември - за 1182 долара за 1000 куб. метра. От началото на годината досега, средната стойност на контрактите за газ в Европа достигна $518 за 1000 куб. метра.

В Европа производството на електроенергия от ВЕИ отново е намаляло рязко. В понеделник (13 декември) приносът на вятърната енергия към производството на електроенергия в Европа беше едва 10,1%, във вторник е още по-малко - само 9,9% (при средна стойност от 15,6% за предходната седмицата), по данни на асоциацията WindEurope.

Актуализираната метеорологична прогноза предвижда по-ниски температури от очакваното в началото на следващата седмица. Средната температура на въздуха в Европа през декември 2021 г. е с 1,5-2 градуса по-ниска от тази година по-рано (тогава показателят беше на средното ниво за последните 10 години).

Сегашното ниво на запасите от природен газ в подземните газохранилища в Европа е едва 61,9% от максималния им капацитет, което е с 16,8 процентни пункта под средната запълняемост за последните пет години, сочат данните на Gas Infrastructure Europe.

Цената на газа в Европа "изхвърча" нагоре, ЕК предлага план за съвместното му закупуване

Цената на газа в Европа "изхвърча" нагоре, ЕК предлага план за съвместното му закупуване

Борсовата цена на синьото гориво надхвърли 1300 долара за 1000 куб. м за първи път от октомври

Както се очакваше, азиатските газови индекси не можаха да не отговорят на европейското рали на цените - през изминалата нощ азиатският индекс за втечнен природен газ Platts JKM продължи да расте - контрактите за февруари скочиха с 42 долара, надхвърляйки 1500 долара за 1000 куб. м газ.