Спот цените на природния газ в Европа сутринта на 13 декември се повишиха значително. Цената на фючърсите за януари за газ на хъба TTF в Холандия стигнаха до 116,4 евро за MWh, което съответства на 1381 долара за 1000 кубически м, по данни на борсата ICE, съобщи ТАСС. Малко по-късно цената леко се понижи до 1353 долара за 1000 куб. метра.

Така борсовата цена на природния газ надхвърли 1300 долара за 1000 куб. м за първи път от октомври тази година.

Скокът в цените на газа се случи на фона на изявление на германския външен министър Аналена Бербок, че газопроводът "Северен поток 2" не може да бъде пуснат в експлоатация, тъй като не отговаря на европейските изисквания. "При сегашното състояние на нещата, не е възможно да се одобри експлоатацията на газопровода, тъй като той не съответства на европейските правила", цитира думите на външния министър изданието T-online.

Газопроводът "Северен поток 2" беше изграден изцяло през септември 2021 година, но за да бъде пуснат в експлоатация, е необходимо одобрението на германските и европейските регулатори.

Същевременно стана известно, че Европейската комисия (ЕК) ще предложи тази седмица план, чрез който се дава възможност на държавите-членки на ЕС на доброволен принцип да купуват газ съвместно. Това съобщи в-к El Pais, позовавайки се на свои източници, пише ТАСС.

Инициативата на ЕК предвижда създаване на стратегически резерв от гориво и възможност страните от ЕС съвместно да закупуват природен газ. Целта на предложението е, страните от ЕС да имат възможност да устоят на кризисни ситуации в енергетиката, като недостиг на синьо гориво или рязко увеличение на цените на горивата.

"Газпром" увеличи износа на газ за България с 44% за 11-те месеца

"Газпром" увеличи износа на газ за България с 44% за 11-те месеца

Запълването на европейските хранилища в края на ноември намаля до 68,05%

Очаква се инициативата официално да бъде представена от ЕК утре. Според идеята, страните които желаят, ще могат да задействат плана за съвместно закупуване на газ, след което да насочват горивото за съхранение като стратегически резерв. Всяка държава, участваща в плана, ще може да съхранява закупения газ на своя територия или в хранилища на друга държава.

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Компанията Nord Stream 2 създава дъщерно дружество в Германия