Администрация на САЩ, опасявайки се от намаляване на доставките на руски газ за Европа в случай на "изостряне" на ситуацията около Украйна, се обърна към най-големите купувачи на газ в света и ги помоли да намалят покупките си, за да може газът да бъде пренасочен към Европа, съобщава Bloomberg.

Екипът на президента Джо Байдън, ръководен от съветника по енергийна сигурност от Държавния департамент Амос Хохщайн, отправя такива запитвания към потребители на газ по целия свят.

По-конкретно, в момента се водят преговори с Китай (най-големият купувач на втечнен природен газ в света) и официални представители от Япония, Южна Корея и Индия.

Белият дом също така се обърна към износители на газ, включително Катар, Нигерия, Египет, Либия и компании, работещи в Алжир, да увеличат производството, ако започнат военни действия.

Администрацията на Байдън също така се консултира с нефтени и газови компании, включително Chevron и ExxonMobil.

За разлика от петрола, на световния пазар на природен газ има малък неизползван капацитет и нито един производител досега не е съобщил, че може да увеличи производството си в краткосрочен план, коментират запознати източници.

Министърът на енергетиката на Катар каза в тази връзка, че "обемите газ, необходими на ЕС, не могат да бъдат заменени от никого едностранно, без да се нарушават доставките за други региони на света. Енергийната сигурност на Европа изисква колективните усилия на много страни. "

Държавният секретар са САЩ Антъни Блинкен преди дни спомена за преговори с износители на втечнен газ с цел пренасочване на доставките към Европа, без да дава подробности.

Същевременно Москва отрича, че "Газпром" може да наруши сключени споразумения за износ на газ и напомня, че Русия винаги е била надежден доставчик на енергоносители, пише "Интерфакс".

Катар: Не можем изцяло да компенсираме руския газ за Европа

Катар: Не можем изцяло да компенсираме руския газ за Европа

"Енергийната сигурност на Европа изисква колективни усилия от много страни", каза катарският министър