Разплащателните сметки на няколко български онлайн борси за криптовалути са били временно замразени. Това става ясно от съобщения от самите тях. Става дума за борсите Crypto.bg, Cryptobank.bg, RGCoins.com, които използват услугите на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Достъпът на Xchange.bg, която също има сметка там, бе за кратко блокиран днес, но по-късно възстановен. А малко след това борсата временно спря приемането на плащания. На страницата си те съобщават, че "xChange.bg също си запазва правото да задържа всяка поръчка до следващия работен ден, която счита за подозрителна".

Според източник на Money.bg от банковите среди, търговска банка би предприела подобна крайна стъпка единствено при съмнения за злоупотреби. От ПИБ обаче все още не са излезли с коментар по темата.

Тази сутрин борсите посрещнаха своите клиенти със съобщения, че търговията е спряна и те не могат нито да приемат, нито да изплащат средства. Според Crypto.bg замразяването на сметките е станало "без предупреждение и без обяснение". Представящ се за член на екипа обясни във форума на борсата, че тече среща между двете страни.

След края на работния ден от криптоборсата съобщиха, че сметката им ще бъде отворена и ще се разплатят с клиентите си*. 

Според Cryptobank.bg спирането на сметките е станало под предлог, че се извършват промени и че достъпът ще бъде възстановен до края на вчерашния работен ден. Но и до днес това не е станало. RGCoins вече съобщиха, че всички плащания ще бъдат извършвани от друга банка.

Решението на банката оставя немалко хора без достъп до средствата им и възможност да "излязат" при продажба на криптовалута. Добрата новина за някои е, че парите, които са изпратени след прекратяване на достъпа до сметките, ще бъдат върнати обратно. Кога ще се случи това обаче - остава неясно.

Останалите български банки нямат официално становище, но неофициално повечето не позволяват приемането и пращането на средства към борси за криптовалути.

Междувремнно една от най-големите световни борси за криптовалути - CoinBase, също спря работа "поради технически проблем".

*Допълнено в 18.36 часа.