Chevron посочи, че е според коригираните данни за третото тримесечие компанията е излязла на печалба, предаде Reuters. Новината идва на фона на лекото поскъпване на петрола, въпреки че той остава на 40% по-ниска стойност от тази, на която започна годината, и на драстичните съкращения на разходите, въведени от производителя.

Печалбата на компанията е достигнала 201 млн. долара или 11 цента на акция. През същия период на миналата година печалбата на компанията беше 2,9 млрд. долара или 1,55 долара на акция. Все пак според главния финансов директор Пиер Бребер все още е твърде рано да се говори, че най-лошото през пандемията е зад гърба им.

"Търсенето на енергийни продукти зависи от това кога светът ще овладее пандемията и дейностите ще се възстановят", каза Бребер. "Ние не знам кога ще се случи това."

По думите му компанията е в процес на преструктуриране към работа в среда с ниска цена на петрола. Процедурата ще доведе до съкращаване на до 15% от персонала на Chevron, за която работят около 45 хил. души.

Компанията успя да съкрати разходите при производството и рафинирането на петрол и газ с 12% и разходите за нови проекти с 48% спрямо същото тримесечие на миналата година. Добивът на петрол обаче спадна само със 7% на годишна основа, а рафинираните количества компенсираха спада през второто тримесечие, макар че също не успяха да достигнат размера си от миналата година.

Основните конкуренти на Chevron - Royal Dutch Shell и BP, също регистрираха подобряване на финансовите параметри през тримесечието.