Компаниите за бързи кредити търсят постоянно нови възможности за разрастване на чужди пазари и по-големите български представители вече стъпиха на околните - Македония, Украйна и други. Дори една от тях - EasyCredit, стигна чак до Камбоджа.

Очевидно навлизането на развиващи се пазари е достатъчно атрактивно за този вид финансов бизнес, защото днес друга българска компания за бързи кредити обяви нова далечна инвестиционна дестинация - Колумбия.

Специализираната в онлайн кредитирането Credissimo от януари месец вече оперира на третият най-голям пазар в Южна Америка. В официално съобщение от компанията посочват, че плановете им включват допълнително разрастване на бизнеса им в региона. Също така до края на 2019 година фирмата трябва да дебютира и на пазара в Испания.

"След задълбочен икономически и пазарен анализ дружеството избра Колумбия като страна с динамично развиваща се и перспективна икономика с ръст на БВП от 9.5% за последната година, осигуряваща благоприятна среда за международни инвестиции и бизнес развитие, особено във финтек сферата", се посочва в него.

"Насочихме се към Колумбия, защото това е многомилионна държава с растяща средна класа, активно младо население и висок процент на проникване на мобилни услуги (105%), съчетано с нисък процент на достъп до банкови услуги (38% имат банкови сметки", коментира съоснователят на дружеството и негов изпълнителен директор Сокол Янков.

Към момента Credissimo ще предлага в Колумбия два продукта. Първият от тях е кредит със срок за изплащане до 30 дни в размер между 150 000 песос или 43 евро до 850 000 песос или 240 евро. Вторият е за по-голям размер - между 300 000 песос (85 евро) и 2 000 000 песос (565 евро) и срок за изплащане от 3 до 12 месеца.

Credissimo предлага онлайн кредитиране. Това ще важи и за клиентите й в Колумбия, които ще имат интернет достъп до продуктите на компанията.

Към момента дружеството оперира на три пазара в Европа - България, Полша и Македония, като клиентите й са над 4 милиона.