Германската компания Daimler намали прогнозата си за печалба през 2018 г., а BMW заяви, че проучва "стратегически възможности" заради търговската война между Китай и Съединените американски щати, предава Reuters.

Daimler съобщи, че вносните мита за автомобили, произведени в САЩ и предназначени за Китай, ще намалят продажбите на Mercedes-Benz. Анализаторите на Morgan Stanley смятат, че Daimler няма да е единствената компания, която ще намали прогнозата за печалба.

BMW, която също изнася SUV от САЩ за Китай и Европа, потвърди прогнозата си за тази година, но заяви, че тя зависи от световните политически настроения и че компанията залага, че те ще останат непроменени.

По-малкият брой продажби на SUV от завода на Mercedes-Benz в Алабама за Китай ще нанесе удари за €250 милиона, смятат то Evercore ISI. Акциите на производителя поевтиняха с 4,5% в Европа. Тези на BMW и VW изтриха 2,6 и 3,1% от стойността си съответно.

Предупреждението на Daimler идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп се гласи да въведе мита върху внос на автомобили. Държавният глава на най-голямата икономика твърди, че германските возила създават търговски дисбаланс.

То идва и малко след като стана ясно, че германските автомобилни производители подкрепят предложението Европейският съюз да премахне митата върху вноса на автомобили, като се надяват така напрежението да бъде намалено.

Предложеното от Китай мито от 25% върху произведените в САЩ автомобили ще достигне 270 000 коли. Германските производители в САЩ отговарят за около $7 милиарда от общо $11 милиарда износ.