Daimler AG обединява сили със Stellantis NV и TotalEnergies SE в европейско съвместно предприятие за производство на батерии, което ще струва на компаниите общо над €7 млрд., предава Bloomberg.

Най-големият производител на луксозни автомобили в света ще притежава 33% дял в производителя на батерии Automotive Cells Company, който ще бъде финансиран чрез капитал, дълг и субсидии, за да изгради капацитет за производство от поне 120 GWh в Европа до края на годината. ACC е водила преговори и с Renault SA.

През следващата година производителят на Mercedes-Benz ще инвестира около €500 млн., а общото вложение ще бъде под €1 млрд.

Сделката маркира поредната стъпка на компания към електрическо бъдеще. Очаква се заможните да застанат начело на промяната. Активността на Daimler идва в момент, в който в индустрията се правят редица сделки и инвестиции, с които производителите да си осигурят достъп до батерии. В Европа електромобилите отговарят вече за 17% от продажбите през първото полугодие на 2021 г.

ACC е инициатива на Total и Stellantis, в която влизат Peugeot, Citroen и Opel, както и Fiat и Chrysler. Очаква се заводът във Франция да започне работа още в края на тази година. Renault и Nissan продадоха своите дялове в Daimler по-рано тази година, за да финансират електрическото си бъдеще.

Daimler ще получи две от шестте места в надзорния съвет. Очаква се компанията да започне да получава батерии в средата на десетилетието. Mercedes вече обяви, че ще инвестира €40 млрд. за електрификация.