Общият обем на продажбите на руската компания за добив на диаманти "АЛРОСА"през миналия месец възлиза на 308 милиона долара. Те включват продажби на необработени диаманти за 293 милиона долара и на полирани диаманти - за 15 милиона долара. Това се казва в прессъобщение на компанията, оповестяващо предварителните резултати от реализацията на необработените и обработените скъпоценни камъни за октомври 2021 година.

По-рано компанията съобщи, че през септември е продала груби и полирани продукти за общо $298 милиона. В сравнение със септември продажбите през октомври са нараснали с 3,3%. Година по-рано, когато търсенето на пазара на диаманти се възстановяваше от тежкия спад по време на пандемията, продажбите бяха за 310 милиона долара.

Приходите на руския производител на диаманти Alrosa подскочиха 2,6 пъти

Приходите на руския производител на диаманти Alrosa подскочиха 2,6 пъти

Заради по-високо търсене

Само за първите десет месеца на 2021 г. продажбите на необработени и полирани диаманти на АЛРОСА възлизат общо на 3,581 милиарда долара, включително необработени скъпоценни камъни за $3,426 милиарда и полирани диаманти - за 155 милиона долара.

"Търсенето на бижута на основните пазари продължава да расте с двуцифрен темп от относително високите нива от 2018-2019 г. Както търговците на дребно, така и обработващите фирми са оптимисти за динамиката на търсенето до края на годината. Минните компании осигуряваха предлагането с пазарните запаси, натрупани по време на кризата.През последните няколко месеца на пазара има недостиг на суровини на фона на структурния спад на производството с 20% до доковидното ниво", каза заместник генералният директор на компанията Евгений Агуреев, цитиран от finmarket.ru.

Pandora спира да използва добити от мини диаманти

Най-големият производител на бижута в света се отказва от добитите в мина диаманти

Лабораторните диаманти са идентични, а цената им е драстично по-ниска

Акционерно дружество "АЛРОСА" е руска група от компании за добив на диаманти, която заема водеща позиция в света по отношение на производството на диаманти. Корпорацията се занимава с проучване на находища, добив, обработка и продажба на необработени диаманти. Основната дейност е съсредоточена в Якутия , както и в Архангелска област и Африка .

"АЛРОСА" добива 95% от всички диаманти в Русия , делът на компанията в световното производство на диаманти е 27% . Компанията разполага с доказани резерви, достатъчни за поддържане на текущото ниво на производство за поне 18-20 години. Вероятните запаси на АЛРОСА представляват около една трета от общите световни запаси от диаманти.