Дигиталните валути, издадени от централните банки, имат потенциала да пестят по $100 млрд. годишно на компаниите в света, сочи доклад на J.P. Morgan и Oliver Wyman, цитиран от Nikkei.

Понастоящем банките разчитат на кореспондентски банки и други посредници при международните парични трансфери, което води до скъпи транзакционни такси. Създаването на трансгранична мрежа между дигиталните валути, издадени от централните банки, ще премахне нуждата от тях и ще намали значително разходите, сочи докладът.

Един от големите бенефициенти ще бъдат компаниите в Югоизточна Азия, които работят с десет различни валути. Регионът отговаря за седем процента от световната търговия и е "дом на хиляди европейски, азиатски и северноамерикански компании". Трансфер от 100 000 тайландски бахти ($2 950) от една компания в Тайландия до друга в Индонезия минава през шест банки и струва $40 в такси - като изключим разходите за обмяна. Дигиталните валути ще премахнат $35 от тези $40.

По света, изчисляват авторите, компаниите губят $120 млрд. в транзакционни разходи върху $23,5 трлн. трансгранични парични трансфери.

Докато централните банки готвят дигитални валути, Великобритания мисли как да спаси кеша

Докато централните банки готвят дигитални валути, Великобритания мисли как да спаси кеша

Няколко банки и компании на Острова работят по инициатива за предоставяне на платежни услуги с пари в брой