Докато обществото особено в развитите държави върви с бързи крачки към дигитално и безкешово бъдеще, Великобритания се притеснява от това, че парите в брой изчезват прекалено бързо. И е предприела любопитен подход към това да ги запази за по-дълго.

В Обединеното кралство банките затварят клоновете си, а банкоматите изчезват по улиците. Прекалено бързото преминаване към напълно дигитални разплащания обаче крие и рискове особено за някои хора от обществото. Около 10% от британците все още използват пари в брой за ежедневните си покупки и в тази група попадат най-вече хората с ниски доходи и възрастнике.

В резултат на това в отделни части на Острова, особено в Уелс и Шотландия, компании и банки търсят възможност да запазят достъпа на тези хора до жизненоважните за тях пари в брой. В отговор за изчезващите банкови клонове и банкомати група от банки, потребителски групи и представители на бизнеса се обединяват около инициативата за изграждането на т.нар. банкови хъбове в Шотландия и в източната част на Англия.

И Великобритания мисли за въвеждането на дигитална валута

И Великобритания мисли за въвеждането на дигитална валута

Засега възможностите и рисковете, произтичащи от това, ще бъдат изследвани от Bank of England

Програмата носи името Community Access to Cash Pilots, разказва сайтът Quartz. Въпросните хъбове са създадени в партньорство с пощите във Великобритания. В техните офиси се предлагат основни парични операции на специални гишета. Касиерите са от екипа на пет партньорски банки. При този модел на работа финансовите институции спестяват разходите си за наем, а в същото време местните хора имат достъп до банкови услуги.

Експериментът с тези банкови хъбове, стартирал през пролетта, трябваше да приключи до края на следващия месец. Той обаче ще бъде удължен поне до април 2023 година.

По думите на Натали Кийни, която е представител на една от банките, участващи в инициативата, продължаването на работата в тази посока е много необходимо за хората и местните фирми в по-малките населени места.

"Вече виждаме положителния ефект на тези хъбове, които играят важна роля за съживяването на местните общности. Те предоставят основни банкови услуги както за физическите лица, така са стимул и за местния бизнес", смята тя.