Финансовите резултати на Sony, публикувани в края на миналата седмица, доведоха до рязко поскъпване на акциите на японската компанията. 

При затваряне на борсата в Токио в понеделник, 1 февруари, една акция на Sony се търгуваше за 2836 йени (23,5 долара), или с 12,4% повече, отколкото в петък. Това се оказа най-силният ръст за Sony от октомври 2008 г., като за един ден компанията поскъпна с 3,3 млрд. долара, съобщава  Bloomberg. 

За третото финансово тримесечие, приключило в края на декември, Sony отчита чиста печалба в размер на 120,1 млрд. йени (почти 1 млрд. долара), което е 33,5% увеличение на годишна база. Анализаторите очакваха печалба в размер на 91,1 млрд. йени (759 млн. долара).

Резкият скок в приходите на Sony се дължи на успеха на последния филм за Джеймс Бонд („007: Спектър”), рекордните продажби на новия албум на певицата Адел и други проекти от развлекателния бизнес на компанията.

Освен това на Sony са помогнали силните продажби на геймърски конзоли и игри за тях, които компенсират спада на телефонния пазар. Към началото на 2016 г. японската компания е продала над 35 милиона геймърски конзоли PlayStation 4, пише TechNews.bg.