Пазарът на електрически велосипеди се разраства в световен мащаб и сме свидетели на истинска революция в транспорта. Съвсем естествено, и инвеститорският интерес към индустрията вече е много голям.

Самият Арнолд Шварценегер стана рекламно лице на българския бранд. "Терминаторът" и бивш губернатор на Калифорния бе заснет в Мюнхен със smart електрически велосипед на марката Econic One.

Шварценегер бе "изловен" от камерата на минувач, дoкато заедно с близките си се наслаждаваше на Октоберфест и хубавото време в Мюнхен с велосипедите Adventure и Bandit - два от моделите на нашумялата българска марка.

Снимка 623644

Българските байкове печелят популярност в цяла Европа и САЩ със смарт технологията, която е създадена и поддържана у нас. В момента марката жъне успехи на две от най-големите изложения в Европа - Velo 2023 в Париж и Eurobike във Франкфурт.

А ББР е на гребена на вълната с Econic One. През 2022 г. компанията сключи договор с Фонда за капиталови инвестиции, който е част от Групата на банката и инвестира 2,5 милиона евро в развитието й.

Умният растеж на Econic One

България е сред петте най-големи производители на велосипеди в Европа. Econic One е водещ играч в дизайна, производството и пазарното развитие на висококачествени електрически байкове със smart технология.

Средства, които компанията получава от Фонда, се инвестират в разрастването на IT и продуктовите отдели, както и в навлизането на нови пазари. Във фирмата работят 70 души от България, Германия и САЩ.

Зелени и чисти градове с много велоалеи - това е мечтата на Галин Бонев, основател на Econic One. А голямата му цел е компанията да се превърне в "Тесла" на електрическите колела.

Идеята за Econic One се ражда през 2015 г. във Варна, когато Галин търси нов, по-удобен и приятен начин да се придвижва из града. Сглобява сам първия си електрически велосипед и животът и кариерата му поемат в друга посока.

За 5 години събира малък екип, с който експериментира и усъвършенства технологията, докато се стигне до днешните екологични умни велосипеди. Те позволяват на потребителите, наред с други неща, да локализират и проследяват велосипеда си (например в случай на кражба), да го заключват дистанционно и да го споделят с приятели и семейство.

Снимка 623643

Електрическите колела са в пъти по-икономични от всяка друга форма на транспорт. Те са по-леки от автомобилите, по-енергийно ефективни, заемат по-малко място, по-устойчиви са и по-лесни за интегриране в екосистемата на градския транспорт.

Tака че ако едно пътуване с велосипед означава едно пътуване с кола по-малко, ние се движим в правилната посока като общество.

В тази посока е и Зелената трансформация на ББР. Банката е приела предизвикателството да подкрепя стабилния и бърз расгеж на фирмата, както и амбициозните ѝ планове възможно най-много хора по света да се насладят на велосипедите на бъдещето.