Много от големите банки напоследък оповестиха, че ще принудят служителите си да се върнат в офисите. Това е особено вярно за големите американски инвестиционни институции. UBS, която обаче е една от най-големите банки в Европа, ще приеме различен модел на работа - хибридния, при който около две трети от служителите им ще могат да работят от вкъщи, предаде Zero Hedge.

Председателят на UBS Аксел Вебер и бившият главен изпълнителен директор Серджо Ермоти намекнаха по-рано тази година, че се обмисля гъвкав работен модел и че поне 1/3 от работната сила на UBS може да работи постоянно от дома си.

UBS обаче не е единствената, при която служителите ще работят от вкъщи и от офиса. Bloomberg съобщи, че Citigroup също обмисля подобно споразумение.

Deutsche Bank също заяви, че работи по планове да позволи на някои служители да работят от вкъщи до три дни в седмицата. Но досега никой от основните играчи във финансовите услуги не е обявил план, който да е толкова радикален като този на UBS, който е по-близък до споразуменията, които се появяват в технологичния свят, изтъкват от Zero Hedge.

Това е в пълен контраст с JPMorgan, Morgan Stanley и Goldman Sachs, които обявиха планове банкерите им да се върнат обратно в офиса на пълен работен ден, без да се допускат хибридни модели. Докато Morgan Stanley позволява на своите служители малко по-дълго време, преди да се върнат обратно в офиса, изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Горман наскоро заяви, че банкерите, които не искат да посещават офиса, трябва да са готови да получат по-ниска заплата, защото "ако искате заплата в Ню Йорк, трябва да сте в офисите на Ню Йорк."

Morgan Stanley също нарежда на всички служители в офиса в Ню Йорк да бъдат ваксинирани, преди да се върнат в офиса; дори клиентите ще трябва да бъдат ваксинирани (и да предоставят доказателство за това), преди да бъдат допуснати до офисите на банката.

Джейми Димън от JPMorgan категорично настоя, че работата в офиса предизвиква "творческа интелигентност", идваща от работници, взаимодействащи помежду си, заедно с други служители, които не са задължително пряко ангажирани с екипа си.

Но "вътрешният анализ" на UBS показва, че 2/3 от работната му сила са били в "позиции, подходящи за хибридна работа". Въпреки това, някои роли, като търговци и персонал на клона, все още пак ще трябва да работят на място.