Легендарният технологичен гигант Cisco Systems изгубиха почти 20% от стойността за последното тримесечие, но според някои анализатори те може да се изстрелят с цели 70% до цена от 80 долара за акция. Това ще е равнище, което ценните книги достигнаха по време на дотком балона, който се взриви през 2000 г. и ако прогнозата на един от експертите Амит Дарянани от Evercore ISI се окаже правилна, позитивната ценова динамика ще увеличи пазарната капитализация на компанията със 140 млрд. долара от сегашното ѝ равнище от 200 млрд. долара.

Според Дарянани в момента се наблюдават различни "позитивни лоста", които ще накарат цената на компанията да расте. "Смятаме, че Cisco се запазва като атрактивна акция за закупуване, предвид позиционирането на компанията на един растящ и доходоносен продуктов пазар, увеличаващия се микс между софтуера и услугите и позитивния доход за инвеститорите", посочи той в публикация.

Cisco купува Acacia срещу $2,84 милиарда

Cisco купува Acacia срещу $2,84 милиарда

Акциите на придобиваната компания подскочиха с 40%

Очакванията са, че ориентирането на компанията от доставчик на хардуерни продукти към предоставяне на софтуерни решения и фокусът върху сфери с висок растеж, включително киберсигурността и приложенията, ще се отразят позитивно върху представянето на гиганта. Според Дарянани основният мрежови сегмент на Cisco - Evercore ще расте с до около 5% на годишна основа.

"Акциите на компанията са насочени към продължаваща експанзия, особено предвид микса между ръста на доходите ѝ и продължаващите парични потоци", пише Дарянани. Неговата оценка на ценните книги на компанията е значително по-висока от медианната, според която те ще останат на стойност от около 60 долара за акция.

Cisco Systems връща $67 милиарда в САЩ

Технологичен гигант връща $67 милиарда в САЩ

Компанията ще плати дължимите данъци, останалото ще раздаде на акционерите си

Освен това той е на мнение, че желанието на инвеститорите да оценяват акциите на предприятието въз основа на позитивните му парични потоци, ще се запази. На същото мнение е и анализаторът от Piper Jaffray Джеймс Фиш, който наскоро посочи, че и според него акциите на компанията в момента са подценени. Експертът очаква в бъдеще компанията да сключи някои "слонски сделки", включително с придобивания на Splunk, ServiceNow и Akamai.