Технологичният гигант Cisco Systems е поредната голяма компания, която ще премести огромна сума в САЩ, възползвайки се от новото данъчно законодателство.

Компанията от Силициевата долина ще върне в страната 67 милиарда долара от чуждестранните си печалби през следващите месеци.

Cisco, която създава оборудване за компютърни мрежи, ще прехвърли значителен дял от тези парични средства на акционерите си през следващите 2 години чрез обратно изкупуване на акции и увеличаване на дивидентите.

Инвеститорите в технологичната компания ще получат общо около 44 милиарда долара.

След данъчната реформа: Два US гиганта обявиха по $1000 бонус за над 300 000 служители

След данъчната реформа: Два US гиганта обявиха по $1000 бонус за над 300 000 служители

Компаниите съобщиха и за планове за милиардни инвестиции

Cisco е поредната голяма американска компания, която възнамерява да върне в страната пари, които са държани в чужбина от години.

Многонационалните корпорации преди това не бяха склонни да прехвърлят огромните си офшорни запаси от средства в САЩ заради тежките данъци, с които щяха да бъдат обложени.

Но новото данъчно законодателство на президента Тръмп и републиканците предлага на фирмите еднократна по-ниска данъчна ставка за връщане на средства в САЩ.

Според новите правила компаниите вече не могат да избягват плащането на данъци върху минали международни печалби, държейки парите извън САЩ. Те трябва да плащат данък върху парите, независимо дали ги връщат обратно в страната, или не.

Заради реформата на Тръмп: Автомобилен гигант дава по $2000 бонус на служителите си

Заради реформата на Тръмп: Автомобилен гигант дава по $2000 бонус на служителите си

Fiat Chrysler инвестира $1 милиард в нов завод в САЩ, отваря 2500 нови работни места

Американските компании държат общо около 1.4 трилиона долара в брой извън страната. 600 милиарда от тях принадлежат на петте технологични гиганта - Microsoft, Apple, Google, Oracle и Cisco, според изчисления на Moody's.

Поддръжниците на данъчните промени твърдяха, че даването на стимули на компаниите да върнат парите си вкъщи би могло да стимулира американската икономика чрез насърчаване на наемането и инвестициите.

Критиците твърдяха, че обикновените хора няма да усетят ефекта, защото много компании ще изберат да възнаградят акционерите с дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Точно това изглежда прави Cisco, а обявлението й се хареса на инвеститорите: след него акциите на компанията нараснаха с почти 7%.

Apple се развихри: инвестира $350 милиарда в САЩ, отваря 20 000 работни места

Apple се развихри: инвестира $350 милиарда в САЩ, отваря 20 000 работни места

Ходът на компанията ще разбуни духовете в Европа

Apple предприе различен подход, обещавайки работни места и инвестиции, заедно с плановете си да върне парите обратно в САЩ. Компанията от Купертино се ангажира да плати 38 милиарда долара данъци върху огромните суми, които държи в чужбина, а също и да създаде 20 000 работни места и да инвестира 30 долара милиарда долара в родината си през следващите 5 години.

Cisco отчете 8.8 милиарда долара загуба за последното тримесечие на 2017 г., след като плати такса от няколко милиарда долара в съответствие с новия данъчен закон.

Други големи компании също съобщиха за подобни щети върху печалбите им заради новите данъчни правила. Microsoft обяви, че ще плати 13.8 милиарда долара на САЩ, но без да уточни дали това се дължи на новите данъчни разпоредби.