Технологичният гигант Apple обяви, че ще инвестира 350 млрд. долара в САЩ през следващите 5 години. Компанията от Купертино обеща да създаде 20 000 нови работни места и да отвори нов кампус.

Apple очаква да плати около 38 млрд. долара данъци върху общата сума, която планира да върне в САЩ. Това означава, че тя ще прехвърли обратно в страната почти всичките си 250 млрд. долара, държани в чужбина. Решението й се дължи на скорошните данъчни реформи в САЩ.

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Ето поради какви причини

Компанията ще похарчи над 30 млрд. долара за капиталови разходи през следващите 5 години. Около 10 млрд. долара от тях ще бъдат инвестирани в центровете й за данни в САЩ. Още 5 млрд. долара ще бъдат вложени във фонд за иновации.

Огромният брой нови работни места ще включва директни служители на компанията, както и такива, работещи за нейни доставчици и други, свързани с бизнеса й с приложения. Apple планира бизнесът й с приложения да нарасне значително. Разработчиците на приложения са спечелили 26.5 млрд. долара само през 2017 г. Новият кампус ще се фокусира върху обслужването на клиентите.

Ирландия се разбра с Apple за 13-те милиарда евро неплатени данъци

Ирландия се разбра с Apple за 13-те милиарда евро неплатени данъци

Ще се внасят от догодина в специален депозитен фонд

"Имаме дълбоко чувство на отговорност да връщаме дължимото на нашата страна и на хората, които помагат да направим нашия успех възможен", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в блога на компанията.

Ходовете на Apple идват в момент, когато американските и европейските политици остават на различни мнения по какъв начин технологичните компании от САЩ, които държат общо 2 трлн. долара извън страната, да плащат данък върху глобалните си операции.

Спорът вероятно ще се задълбочи, тъй като много американски компании ще последват примера на Apple да прехвърлят обратно в САЩ пари, държани в чужбина.

Последните данъчни реформи в САЩ позволяват на компаниите да плащат 15.5% данък върху прехвърлените обратно печалби в сравнение със съществуващата корпоративна данъчна ставка от 35%.

Донадл Тръмп: Apple ще построи три големи завода в Щатите

Донадл Тръмп: Apple ще построи три големи завода в Щатите

Това коментира държавният глава в интервю

Решението на компанията да прехвърли толкова значителна сума в САЩ определено ще зарадва президентът Доналд Тръмп, който по време на предизборната си кампания укори технологичният гигант, че разчита твърде много на веригата си за доставки в Китай. Той се зарече, че ще "накара Apple да построи голям завод в САЩ или много големи заводи в САЩ".

То неизбежно ще предизвика реакция на властите в много европейски столици, както и на Европейската комисия, която през 2016 г. поиска от компанията да върне на ирландското правителство 13 млрд. евро, получени под формата на неправомерни данъчни облекчения. Както Ирландия, така и Apple обжалват това решение.

Apple последва примера на няколко големи американски компании, които обявиха значителни инвестиции в САЩ и бонуси за служителите си в страната, след като Вашингтон намали данъците.

След данъчната реформа: Два US гиганта обявиха по $1000 бонус за над 300 000 служители

След данъчната реформа: Два US гиганта обявиха по $1000 бонус за над 300 000 служители

Компаниите съобщиха и за планове за милиардни инвестиции