Правителството на Ирландия се е договорило с ИТ гиганта Apple относно условията за издължаване на неплатените от компанията данъци. Сумата, която трябва да се върне на държавата по изричното настояване на Европейската комисия се оценява на около 13 милиарда евро.

Двете страни са решили да създадат целеви депозитен фонд, в който ще бъдат внасяни средствата от първото тримесечие на 2018 година. Това, както пише MarketWatch, е заявил министърът на финансите на Ирландия Паскал Донохю.

Припомняме, на 30 август 2016 година европейския антимонополен регулатор постанови, че правителството в Дъблин незаконно е предоставяло на Apple данъчни облекчения. Тези изгоди са позволили на компанията да икономиса около €13 милиарда.

ЕК задължи производителя на iPhone да върне тези средства на страната, но решението така и не бе изпълнено. Самият финансов министър през август говореше, че Ирландия не планира да изиска тази сума от Apple и ще оспори решението на ЕК.

В резултат на това на 4 октомври т.г. Европейският съюз в лицето на ЕК реши да даде правителството на Ирландия на Европейския съд. И по този начин да го принуди да изиска от Apple неизплатените данъци.

Ниските данъчни ставки и различните налогови облекчения са крайъгълен камък в икономическата политика на Дъблин. Базовата ставка за данъка върху печалбата е 12,5% - най-ниската сред страните в Западна Европа.

Благодарение на това в Ирландия са разположени поделения на повече от 700 големи компании, които създават в страната над 14 хиляди работни места.