Fiat Chrysler Automobiles инвестира 1 млрд. долара в завод за камиони и пикапи в щата Мичиган и ще плати по 2000 долара бонус на работниците си в резултат на намаляването на данъците в САЩ.

60 000 работници на италианско-американската компания в Щатите ще получат допълнителното възнаграждение за труда си, а компанията ще отвори 2500 нови работни места във фабриката близо до Детройт, която ще се превърне в основен център за производство на пикапите Ram.

"Подходящо е нашите служители да получат част от спестяванията в резултат на данъчната реформа и открито да признаем подобрението в бизнес средата на САЩ, като съобразно с това инвестираме в нашия индустриален отпечатък", заяви изпълнителният директор на компанията Серджо Маркионе.

След данъчната реформа: Два US гиганта обявиха по $1000 бонус за над 300 000 служители

След данъчната реформа: Два US гиганта обявиха по $1000 бонус за над 300 000 служители

Компаниите съобщиха и за планове за милиардни инвестиции

Действията на Fiat Chrysler показват, че големите автомобилни производители приемат сериозно заплахите на президента Доналд Тръмп за оттегляне на САЩ от НАФТА или драстични промени в споразумението, което би нанесло огромни щети на компаниите.

Тръмп обяви, че ще ограничи проверките на регулаторите спрямо автомобилните компании и изрично ги помоли да върнат услугата, като наемат повече работници.

"Планът на Тръмп изглежда сякаш много бързо награждава работниците, което е от полза за администрацията му. Част от него показва на администрацията колко работници има в САЩ и сигнализира, че компанията ще налее тези пари право в икономиката", заяви пред Bloomberg Дейв Съливан, анализатор от AutoPacific.

След заплахите на Тръмп General Motors инвестира $1 милиард в производство в САЩ

След заплахите на Тръмп General Motors инвестира $1 милиард в производство в САЩ

Компанията планира да създаде 1000 нови работни места

Инвестицията следва драматичен скок в акциите на Fiat Chrysler на фона на оптимизма за обновяването на продуктовата му линия с нови камиони и SUV-та.

Ценните книжа, които се търгуват в САЩ, вече нараснаха с 31% от началото на годината, след като почти се удвоиха през 2017 г. Компанията е готова да представи модернизираните модели Ram 1500 и Jeep Cherokee на автомобилното изложение в Детройт следващата седмица.

Fiat Chrysler ще реконструира завода си за тежкотоварни пикапи Ram в Салтийо, Мексико, като вече ще произвежда търговски автомобили. Консолидирането на производството на Ram в щата Мичиган ще помогне на компанията да се предпази от евентуални промени в НАФТА. Тръмп повтори заплахата да се оттегли от търговското споразумение само ден след като канадските власти обявиха, че има все по-големи шансове Вашингтон да се оттегли от него.