Американският автомобилен производител General Motors (GM) планира да инвестира 1 милиард долара в заводи в САЩ в следващите години, твърдят запознати. Тази информация излезе след като новоизбраният президент Доналд Тръмп заплаши местните производители с производство извън Щатите и конкретно с вложения в Мексико.

Най-голямата компания в индустрията в САЩ очаква да бъдат отворени 1000 работни места в няколко вече съществуващи фабрики. Според източника вложенията са свързани с разработването на продукти, което е било одобрено още преди изборите за президент през ноември.

GM е поредният автомобилен производител обмислящ инвестиции в производство в Щатите в отговор на заплахите на Тръмп, пише Bloomberg.

Преди време от Ford Motor и Fiat Chrysler обявих, че ще направят вложения в страната, след като държавният глава обяви, че произведените в Мексико коли ще бъдат облагани с такса от 35% при внос.

Сега компаниите са склонни на компромиси, като в замяна се надяват новата администрация в Щатите да ги подкрепи с намаляване на корпоративните данъци.

Междуврменно Доналд Тръмп хвърли ръкавицата и на германските производители на автомобили.

Републиканецът заплаши BMW и останалите марки, че ще плащат по 35 процента мито, ако създават своята продукция в Мексико и я продават в САЩ.

Тръмп предупреди BMW да не строят фабрика в Мексико

Тръмп предупреди BMW да не строят фабрика в Мексико

В противен случай ще плащат по-високи данъци в САЩ