Свинското в САЩ ще стигне само за следващите две-три седмици, след като много от компаниите в отрасъла, произвеждащи около 15% от месото, спряха работа. В бъдеще ще бъдат зареждани само хипермаркетите, а продуктът няма да достига за по-малките магазини, каза експертът Денис Смит, цитиран от Zero Hedge.

"Просто няма достатъчно налично месо", каза той. "Нуждите на големите магазини ще бъдат обслужени, но на много други няма."

Причината за това е, че големите хладилни складове обикновено поддържат запаси, възлизащи на производството за една седмица, коментира независимият експерт по месото Боб Браун. По думите му, подобни резерви няма как да са достатъчни, за да се отговори на търсенето.

Вносът на свинско в Китай скочи с 158% в началото на 2020 г.

Вносът на свинско в Китай скочи с 158% в началото на 2020 г.

Страната бе засегната от афринската чума по свинете, която срина продукцията

"Със затварянето на всеки завод заради коронавирус, фермерите губят достъп до месопреработвателните комбинати и кланиците, което води до свръхкапацитет на стадата от свине и може да създаде нуждата от евтаназиране на прасетата", посочват от Zero Hedge.

"Това е загуба на най-значимия прекупвач на свинското от фермерите, която допълнително удря веригата на доставките в страната", каза директорът на Tyson Fresh Meats Стив Стоуфлър. Вчера стана ясно, че заводът на компанията му затвори врати в Уотърлу, Айова, заради коронавируса. По-рано Hormel"s Rochelle Foods, JBS и Smithfield Foods минаха през същата процедура. От друга страна, някои други заводи се върнаха към работа.

Според Bloomberg, това състояние на пазара ще доведе до разтваряне на ножицата на цените - тези за крайния потребител ще нараснат, а сумите, платени на фермерите, ще се понижат. Така приходите на останалите работещи месозаводи ще нараснат, за сметка на тези на производителите.

Американските складове не са били толкова пълни с бекон от 48 години насам

Американските складове не са били толкова пълни с бекон от 48 години насам

Фермерите в страната са увеличили производството си в очакване на по-голямо търсене от Китай

Вече цените на свинското за бекон скочиха с над 100% само през последните няколко дни, именно заради проблемите във веригата на доставките, а засега заразените в месопреработвателните заводи са над 2200 души. Общо пострадалите производствени мощности са почти 50.