Руският монополист "Газпром" е увеличил експорта си на природен газ за т.нар. далечна чужбина (за Европа без прилежащите страни от бившия СССР) през април с 15% в сравнение с аналогичния месец на 2016 година.

И по-специално най-голям ръст на доставките има за Турция и държавите от Югоизточна Европа - регионът, който е целеви за бъдещия експорт по газопровода "Турски поток", съобщават от компанията.

Доставката на "синьо гориво" за Турция са нараснали през месеца с 29,1%, за Италия с на 41,5%, за Сърбия - с 41%, за България - с 16,8%.

Експортът на руски природен газ за някои държави от Централна Европа също се увеличава значително - към Унгария с 27,4%, за Австрия - с 69,2%.

Както по-рано бе съобщено, "Газпром" е увеличил доставките на суровината за Европа от началото на януари до края на април с 14,9% спрямо същия период на 2016 година. Доставеният природен газ е с обем 66,2 млрд. кубични метра.

За цялата 2016 г. компанията е повишила експорта на руски газ в това направление с 12,5% (19,9 млрд. куб. м) - до 179,3 млрд. кубични метра.

По този начин "Газпром" достига исторически максимум в доставките на суровината към Европа за цялата история на руския газов отрасъл.