Електроразпределителната компания ЕВН ще бъде глобена с рекордната сума от 1 млн. лв. Това стана ясно след като Пловдивският районен съд потвърди санкцията, наложена на компанията от Комисията за енергийно и водно регулиране (бившата ДКЕВР, сега КЕВР).

Причина за глобата е прихващането, което в началото на годината ЕВН направи за изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК.

НЕК дължи на трите компании над 350 млн. лв. заради купен, но неплатен зелен ток. Дружеството не може да се разплати, което накара трите ЕРП-та да започнат да удържат част от парите. Така ЕВН прихваща 24.9 млн.лв. от общия си дълг за доставка на електрическа енергия към НЕК.

По същия начин постъпиха и ЧЕЗ и Енерго-про. Енергийният регулатор пък откри процедура по отнемането на лицензиите на снабдителните дружества на компаниите.

ЕВН запазва лиценза си, тъй като КЕВР не е открила достатъчно основания за отнемането му. Все още обаче не е ясна съдбата на разрешителните на ЧЕЗ и Енерго-Про.

"Що се касае до другите две дружества - от септември ще започне внимателно анализиране на цялата документация и ще излезем с решения", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Обемът от информация обаче е много голям и изисква значителна работа от експертите на комисията, съобщава bTV.

Австрийската компания изтъкна в хода на делото, че в Закона за енергетиката липсва изрична забрана за прихващане. Съдиите посочват в мотивите си, че подобни правомощията има единствено енергийният регулатор.

ЕВН е сключила извънсъдебно споразумение за връщане на прихванатите вземания. Тя все пак може да обжалва тежката санкция пред Апелативния съд в Пловдив.

Най-голямата електроразпределителна компания у нас - ЧЕЗ все още обмисля дали да продаде бизнеса си в България. Чешкото енергийно дружество ще вземе това решение до септември тази година, съобщиха от ръководството му пред местни медии.