Стадото еднорози в Европа порасна повече от китайското - благодарение на силна година на венчър капитал инвестиции в региона, пише Sifted. От 1990 г. насам на Стария континент са се появили 296 компании с оценка от над $1 млрд., докато в Поднебесната империя общият им брой е 276.

Само през 2021 г. в Европа са се появили 72 т. нар. еднорози - три пъти повече спрямо 22 в Китай. На Стария континент този тип комании са привлекли и €49 млрд. инвестиции - повече отколкото в Китай, САЩ и цяла Азия, по данни на Dealroom. Така за първи път от 2016 г. насам Европа изпреварва Китай по броя на създадените еднорози. Данните показват още, че от общо 170 града по света, в които са създадени такива компании, 65 се намират в Европа.

Някои от най-новите представители включват криптоплатформата Bitpanda, дигиталната банка Starling, компанията за разплащания Saltpay и други.

Начело все още обаче са Съединените американски щати, където броят на частните компании с оценка над $1 млрд. е над 1 000 от 1990 г. насам. Само през тази година са се появили нови 275 - почти колкото в Европа за последните три десетилетия. В тях са инвестирани $140 млрд. от началото на годината.

В рамките на Стария континент лидер е Великобритания, където нови 20 компании постигнаха този праг през 2021 г. Тя е и първата държава в Европа, където бяха създадени над 100 еднорога.