2021 г. няма да бъде скучна за пазарите на Стария континент. След дебютите на Deliveroo, Cazoo и Huuge, около 40 европейски технологични компании в обща оценка от €115 млрд. ще излязат на борсата, по данни на Dealroom, цитирани от Sifted.

Макар само 6 от общо 40 да са финтех компании, същите държат 43% от общата пазарна оценка — €50 млрд. Тези шест компании — Wise (доскоро TransferWise), Klarna, Checkout.com, WorldRemit, Trustly и Allfunds — скоро ще бъдат публични.

Wise

Wise, която позволява трансгранични парични преводи, ще излезе на борсата в Лондон чрез директно листване. Оценена на €4,5 млрд., компанията отчете приходи от £303 млн. през 2020 г., а печалбата достигна £21,3 млн.

Засега не е ясно каква оценка ще търси стартъпът — но се очаква да е по-висока от постигнатите вече €4,5 млрд. Сметките на изданието използват прогноза от €5,5 млрд.

Сред най-ранните инвеститори в компанията са Seedcamp, Index Ventures и Valar Ventures на Питър Тийл. Най-големият печеливш ще бъде именно последният. Valar притежава 12,98% от Wise — дял, който се оценява на €714 млн. при €5,5 млрд. оценка. Това съвсем не е лоша възвращаемост за първата европейска инвестиция на милиардера.

Сред другите големи инвеститори са титаните от Силициевата долина Andreessen Horowitz (9,9% дял, €549 млн.) и IA Ventures (10,3%, €567 млн.). Те са изпреварени само от съоснователите на Wise Таавет Хинрикус (13,75%, €756 млн.) и Кристо Каарман (20,15%, €1,11 млрд.).

Някои от другите компании, които са инвестирали, продадоха част от позициите си по-рано. Seedcamp участва в набирането на капитал през 2016 г., а след това продаде дела си на Draper Esprit, която пък сега има 0,69% от Wise — или €38 млн.

Index Ventures е излязла почти напълно. През 2015 г. тя продава 25% от дела си в Wise, а през 2019 г. — 99,5% от останалия дял. По изчисления на Sifted Index е получила €66,8 млн. А ако държеше акциите до днес, щеше да получи €145,7 млн.

Klarna

Шведската компания Klarna, която предоставя възможност за покупка на стоки на разсрочено плащане, е втората най-голяма. Основана през 2005 г., тя е и вторият най-скъп европейски стартъп. Klarna бе оценена на $31 млрд. през март, когато получи още $1 млрд. финансиране.

Първият инвеститор в компанията е шведката Jane Walerund, която влага средства след среща с тримата основатели. Смята се, че тя е инвестирала 600 хил. шведски крони (приблизително $70 хил.) за 10% дял в компанията. Местни медии обаче съобщиха, че е продала голяма част от акциите си.

Други ранни инвеститори включват Sequoia, AB Oresund и Atomico.

AB Oresund инвестира през 2007 г., две години след основаването на компанията. Sequoia си осигурява дял на стойност $9 млн. през 2010 г., а Atomico инвестира през 2012 г.

Сред по-скорошните инвеститори са Northzone, Bonnier, TCV, Merian Chrysalis, Bestseller Group, Permira, Visa, Dragoneer, Silver Lake, GIC, Ant Group и Commonwealth Bank of Australia (CBA).

Klarna не оповестява какъв е размерът на инвестициите, но се знае, че делът на CBA е 5% и е придобит срещу $300 млн. през 2019 и 2020 г. Сега той струва $1,55 млрд. Така 1% дял се равнява на $310 млн.

Обект на спекулации е къде Klarna ще избере да се листне.

Checkout.com

Компанията за платежни услуги Checkout.com е най-младата сред шестте финтеха, които ще станат публични тази година. Тя е основана през 2012 г. и се оценява на $15 млрд.

Компанията имаше изключително успешна 2020 г., като утрои плащанията, преминали през платформата ѝ спрямо 2019 г. Пандемията се отрази благосклонно на целия сектор — и това може да се види от последния рунд на финансиране на Stripe, която през март т.г. получи оценка от $95 млрд.

Разкриването на точната акционерна структура на Checkout.com е сложно, тъй като тя се притежава от друга компания, Checkout Payments Group Limited, която пък се намира на о-в Ман, където компаниите не са задължени да разкриват акционерите си.

По данни от Beauhurst те включват Blossom Capital, Insight Partners, Coatue Management, Digital Sky Technologies, Endeavour Catalyst, Greenoaks Capital Management, Tiger Global Management и правителството на Сингапур.

Checkout.com е необичайна, тъй като им само един европейски инвеститор и в началото не искаше да разчита на фондовете за рисков капитал. Първата институционална инвестиция дойде през 2019 г., когато компанията набра $230 млн.

Очаква се компанията да излезе на борса в САЩ.

WorldRemit

Базираната в Лондон компанията за парични трансфери, насочена най-вече към емигрантите, които пращат пари у дома, иска да излезе на борсата в Ню Йорк чрез SPAC. Ходът се смята за удар по лондонската борса, която се надяваше да я спечели.

Наскоро WorldRemit получи оценка от €1,25 млрд. и се очаква при сделката сега тя да търси по-висока пазарна капитализация. Така отне точно 10 години на компанията да достигне статута на "еднорог" след основаването си — сравнително по-дълго от други познати лондонски стартъпи като Monzo и Revolut (по три години), Checkout.com и Wise (по шест години).

Но WorldRemit подчертава едно от основните предимства за фондовете за венчър капитал, които влизат рано и не продават инвестицията си — голям дял от компанията. По данни от Beauhurst, най-големият акционер е Accel с 21,3%. Компанията инвестира четири пъти от 2014 до 2019 г. и при настоящата оценка делът струва €266 млн.

Сред другите инвеститори за TCV с 6,14% (€76,8 млн.) и съоснователят на WorldRemit Исмаил Ахмед с 11% и €137 млн.

Trustly

Trustly, която позволява на потребителите да пазаруват в интернет без да използват дебитна или кредитна карта, ще излезе на борсата тази година при оценка от около €8 млрд. Засега не е ясно дали това ще се случи в Стокхолм или в САЩ.

През 2018 г. Nordic Capital купува 70% дял в компанията при оценка от около €700 млн. През 2020 г., при набиране на свежи средства, оценката на компанията достигна $1,1 млрд. Тогава сред инвеститорите се наредиха Investment Corporation of Dubai, Blackrock и Aberdeen Standard Investments.

Макар да не е ясно с точност кои са настоящите акционери и какъв дял имат, знаем, че Nordic все още са мажоритарни собственици. Ако приемем, че притежават не повече от 50%, то компанията ще спечели €4 млрд. — при първоначална инвестиция от €700 млн.

Allfunds

Мадриската Allfunds, основана през 2000, е най-старата в този списък. Компанията планира листване в Амстердам при оценка между $6 млрд. и $7 млрд. Сред акционерите ѝ са Credit Suisse (14%) и BNP Pabiras (22,5%), а останалите 63,6% са собственост на Hellman and Friedman и сингапурския суверенен фонд GIC.

Испанската и италианска банки Santander и Intesa Sanpaolo контролираха 50% от Allfunds, но продадоха дела си през 2017 г.