Нови рекорди и в двете посоки се очертават по отношение на площите, засети през настоящия селскостопански сезон с пшеница и соя в САЩ, сочи последната прогноза на американското Министерство на земеделието.

При соята се очаква да бъдат засети най-големите площи в историята, или около 89,5 млн. акра. И обратното - при пшеницата показателят ще бъде най-ниският за всички времена - 46,1 млн. акра, ако предвиждането на експертите на министерството са оправдае, пише sinor.bg.

Мнозина фермери от ключови за отглеждането на пшеница щати като Канзас, Мичиган, Небраска, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома и Тексас се прехвърлят от пшеница на соя. От 2011 г. насам площите, засети с тази земеделска куртура в тези 7 щата, са се разширили с една трета, докато при пшеницата се отчита свиване.

Това е очаквана реакция на по-високите цени и потенциалната възвращаемост от соята, след като дългогодишната тенденция при цената на пшеницата сочи твърдо надолу.

За настоящия селскостопански сезон оценката за средната изкупна цена на соята, която получават фермерите в САЩ, е около 9,55 долара за бушел - малко по-висока от средно 8,95 долара за бушел, получавани през миналия сезон.

При пшеницата прогнозата за средна цена е 3,85 долара за бушел, или с над долар по-малко от средната цена през миналия сезон и най-ниска от сезон 2005-2006 г. досега.

(1 бушел е равен на 35.2 кубични дециметра.Теглото при отдлените култури е различно. бел. ред.)