От 1 януари 2018 г. в Гърция влиза в сила нов данък за туристите - от 0,25 до 4 евро на нощ за пренощуване в хотел в зависимост от неговата категория.

Правителството се надява за сметка на новия налог в хазната да влязат над 80 милиона евро. Но хотелиерите и туроператорите смятат, че новият данък ще нанесе удар върху туристическата индустрия: намаляване на търсенето и оборота, загуба на хиляди работни места.

Законът, предвиждащ всеки турист, посетил Гърция, допълнително да заплаща за пребиваването си в хотел, бе приет още през май 2016 година, но бе решено той влезе в сила от 1 януари 2018 година.

"Данък пребиваване" се дължи ежедневно от туриста за използването на хотелска стая, апартамент или друга квартира, даване под наем с такава цел. От гостите на петзвездните хотели ще се събира такса от 4 евро на нощ, при четири звездните - 3 евро, три звездните - 1,5 евро. При хотелите с по-ниска от тази категория ще събира данък по 0,5 евро на нощ.

За наемане на апартамент с една или две спални ще се събира 0,25 евро, за тези с три стаи - по 0,5 евро и за четири стайните апартаменти - по1 евро на нощ. 

От бранша обаче смятат, че новият данък ще нанесе силен удар върху важната за страната туристическа индустрия, намаляващ нейната конкурентоспособност.

Експерти са на мнение, че вместо печалба за държавата, новото данъчно натоварване върху туристическия продукт ще намали приходите от сектора с 435 млн. евро, поради намалено търсене. Както и да доведе до загуба на над 6 хиляди работни места.

В Гърция туризмът дава около 20 от брутния вътрешен продукт на страната, като в тази индустрия за заети 1,3 милиона души. Очаква се тази година страната да бъде посетена от около 30 милиона чуждестранни туристи, които ще похарчат средно по 600 евро.