Новият газопровод от Русия до Германия ще увеличи дела на Москва на газовия пазар въпреки конкуренцията от Катар и САЩ, прогнозира газовият монополист Газпром.

"Северен поток 2" ще намали и количеството гориво, което минава през Украйна. Председателят на управителния съвет на Газпром Алексей Милер обаче обяви пред Reuters, че дори и след 2019 г. то няма да спре напълно, каквито бяха първоначалните планове.

По думите му през Украйна може да продължи да минава малка част от горивото - около 15 милиарда кубически метра на година. В момента оттам минават между 50 и 80 милиарда кубически метра, а капацитетът на станата е до 120 милиарда кубически метра. В последните години преносът спадна заради новите газпроводи, които Газпром строи.

В понеделник западните партньори на монополиста се съгласиха да отпуснат половината от финансирането на струващия 9.5 милиарда евро газопровод. В момента Газпром държи около една трета от пазара в Европа - ръст с една четвърт през последните две десетилетия.

И вярва, че може да продава повече, въпреки страховете на ЕС, че блокът става твърде зависим от руската енергия.

През 2016 г. Газпром продаде 179 милиарда кубични метра газ - рекорд, подпомогнат от студеното време и спада на цената на нефта. Милер вярва, че през 2017 г. компанията ще постигне нов рекорд. А продажбите вече са се увеличили с около 10%.

Газпром прогнозира, че през следващите 15 години количеството газ, отиващо за Европа, ще се увеличи с още 100 милиарда кубични метра. Милер отдава това на намалялото производство на нефт в Северно море.