Германската банкова група DZ Bank Group, която е втората го големина в страната, възобнови платежните операции с руски банки, след триседмична пауза. Това казва в интервю за Handelsblatt Томас Улрих, член на Борда на директорите на банката.

Той уточни, че транзакциите са под допълнителен контрол - преди седем седмици банката е взела решение да извършва плащания, само ако те по никакъв начин не са свързани с лица или организации под санкции на ЕС. Всички транзакции се извършват в евро, а не в щатски долари, защото санкциите на САЩ са още по-строги.

DZ Bank не извършва транзакции с най-голямата руска банка Сбербанк, тъй като финансовата институция е под санкции на САЩ и Европейският съюз вероятно скоро ще вземе подобно решение, казва Улрих. Също така DZ Bank обикновено не участва в плащанията за руски суровини.

По думите на банкера, плащанията от Русия, които идват в банката, са основно плащания по договори, сключени преди началото на военната операция в Украйна. Банката приема и държавни плащания на руски пенсионери, живеещи в Германия.

Handelsblatt уточнява, че освен DZ Bank, транзакциите с руски финансови институции след началото на конфликта в Украйна е спряла и банката Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba). Сега банката обработва транзакции, но в малки обеми. Други големи финансови институции в Германия продължиха да работят без прекъсване с руски банки, като се вземат предвид настоящите санкции.