Тази пролет в Сърбия ще започне изграждането на нов високотехнологичен завод, в който ще се произвеждат компоненти за автомобилната промишленост. Още по-любопитното в случая е, че инвестицията в размер на €90 милиона е в сравнително малкия сръбски град Чачек, съобщават местните медии, цитирайки кмета на града Милун Тодорович.

По думите на смета това ще е последната голяма международна компания, която ще пристигне в града, защото "вече просто няма достатъчно работна ръка на пазара на труда."

Tesla и китайската BYD планират откриване на производство в Сърбия

Tesla и китайската BYD планират откриване на производство близо до България

Автомобилните гиганти проявяват интерес към Балканите

Проблемът с недостига на работна ръка в Сърбия се задълбочава и често големи местни и международни компании се сблъскват с недостига на хора, след като инвестират големи суми в страната.

"Ние нямаме вече хора, които да работят в тези компании. Германският производител ще има високотехнологичен център и потенциал да назначи на работа до 800 служители, от които 80% трябва да са високообразовани", коментира кметът.

Добрата новина е, че новата инвестиция е поредната чудесна възможност за младите хора да останат в града си и да могат да прилагат знанията си в новата фабрика с новите технологии от STP. Лошата е, че към момента няма достатъчно висококвалифицирани специалисти, които да могат да работят там.

Поради тази причина от компанията обмислят да обучават сами бъдещите си кадри, а от местната община да привлекат специалисти от други градове на страната или дори от чужбина.

Още в средата на 2023 година в Сърбия беше обявено, че голям германски инвеститор от автомобилната индустрия ще построи фабрика в индустриална зона Прелина, като откриването й беше обявено за лятото на 2024 година.

Сръбският президент Александър Вучич сам обяви новата голяма германска инвестиция в Чачак. Той написа в официалния си профил в Instagram, че "в президентството на Сърбия са договорени окончателните подробности за инвестицията от най-малко €90 милиона и то само в първата фаза".

По това време беше обявено, че строителството на фабриката ще започне през октомври 2023 година. Вероятното забавяне може би е свързано с липсата на квалифицирани кадри.

Германският производител на гуми и автомобилни компоненти Continental инвестира €150 милиона в Сърбия

Световен прозиводител от автомобилната индустрия инвестира €150 милиона в Сърбия

Компанията разкрива 1500 нови работни места