Компаниите от автомобилната и електронната промишленост проявяват все по-голям интерес към инвестиции в съседна Сърбия. Пазарът на електрически автомобили, който се развива в Европа, дава нов тласък за нови инвестиции в страната. Автомобилните гиганти Tesla и китайската BYD дават заявка, че проучват сръбския пазар за откриване на производство, пише eKapija.

По-точно казано има интерес от страна на доставчиците на двете компании да разположат свои производствени мощности на Балканите и по-конкретно в Сърбия.

Снимка 641099

Източник: GettyImages

Те се интересуват както от пазара на Сърбия, така и от пазара на Северна Македония, става ясно от коментари на представители на властите и на бизнеса в сръбските медии.

BYD идва в Европа, но регулациите, високите разходии за труд и лоялността на клиентите, може да спънат китайската компания

BYD идва в Европа, но регулациите, високите разходии за труд и лоялността на клиентите, може да спънат китайската компания

Европейските производители имат няколко причини да бъдат оптимисти, че ще се справят по-добре в битката на своя територия.

Сръбският пазар на логистични площи е млад, най-вече по отношение на предлагането на модерни пространства, с малък дял на спекулативното предлагане.

Предлагането на ново логистично пространство в Сърбия се е увеличило с 4% на годишна база. И то не само около Белград.

Интерес и към по-малките градове

Интересът на потенциалните инвеститори и наематели зависи преди всичко от това за какво пространство става дума, обясняват експерти. Ако говорим за логистика, складови площи, интересът е предимно към пространствата около големите градове.

Що се отнася до индустриалните зони за големи производствени пространства, фокусът е върху по-малките градове, които всъщност имат история в областта на производството, особено за автомобилната индустрия и сектора на електрониката.

Всеки регион в Сърбия има своите предимства - от близостта до крайните пазари на тези производители, през работната сила, квалифицирана за определен промишлен сегмент, до малко по-благоприятни бизнес условия за някои компании, отколкото са условията в страните от ЕС.

Какви заплати плаща Илън Мъск на работниците си в заводите Tesla?

Какви заплати плаща Илън Мъск на работниците си в заводите Tesla?

Компанията обяви увеличение на възнагражденията