Автомобилният производител Tesla увеличи заплатите на работниците във фабриките си в САЩ миналия месец. Вътрешни документи, прегледани от Business Insider, разкриват колко печелят сега служителите във фабриките.

Съгласно новите насоки за заплащане, които бяха обявени през декември и въведени на 8 януари, работниците в Tesla печелят между 22 и 39 долара на час.

Компанията на Илън Мъск е разделила нивата на заплащане на три региона въз основа на разходите за живот във всяка област, като фабриките на Tesla в Остин, Тексас и Спаркс, Невада, получават най-ниското заплащане, а обектите на компанията във Фремонт и Пало Алто, Калифорния, получавайки най-високото заплащане. По-високите минимални заплати в някои от регионите следват подобна тенденция, като работниците в Калифорния получават държавна минимална заплата от 16 долара на час, докато Невада и Тексас имат минимални заплати съответно от 10.25 долара и 7.25 долара на час.

Tesla разделя своите работници на седем нива. Например работниците от ниво 1 във фабриката във Фримонт получават 25.25 долара на час, а работниците от ниво 7 получават 35.50 долара. Междувременно работниците от ниво 1 в най-нископлатените региони имат право на 22 долара на час.

За сравнение, средностатистическият работник в компания, производител на автомобили е изкарвал около 28 долара на час миналата година, според Бюрото по трудова статистика на САЩ. Съгласно новия договор на United Auto Workers, най-добре платените автомобилни работници трябва да получават $40 на час до края на договора през 2027 г.

Търговци на коли "втора" ръка в Германия губят по 15 хил. евро на Tesla

Търговци на коли "втора" ръка в Германия губят по 15 хил. евро на Tesla

Какви са цените на популярния електрически автомобил у нас?

Работниците имат право на бонус на всеки шест месеца в края на периодите на изпълнение, които продължават от януари до юни и от юли до декември. Бонусната система на Tesla се нарича Cyber ​​​​Wallet и бонусите се определят от представянето на служителите, както и от резултатите на Tesla, показва документът.

В прегледите на ефективността служителите, на които е дадена оценка едно или две, се считат за по-слабо представящи се и не получават точки за бонус. Оценката три се счита за отговаряща на очакванията и на условията за бонус, докато оценка четири или пет означава, че лицето е надхвърлило очакванията и има право на още по-висок бонус.

Бонусите Cyber ​​​​Wallet могат да се използват за 20 часа платен отпуск при текущата почасова ставка на служителя, дългосрочно парично възнаграждение или ограничени акции и опции за акции, според вътрешния документ на Tesla относно компенсацията.

Как Tesla изтри $80 милиарда от пазарната си стойност след коментар на Мъск

Как Tesla изтри $80 милиарда от пазарната си стойност след коментар на Мъск

Цените на акциите на компанията се сринаха с 12%