Германската компания за автомобили под наем Sixt обяви, че ще закупи над 100 000 електрически превозни средства от китайския автомобилопроизводител BYD през следващите години съгласно ново споразумение за партньорство, подписано от двете компании, съобщи Reuters във вторник.

Първият етап от споразумението предвижда Sixt да поръча няколко хиляди изцяло електрически превозни средства от BYD. Тези автомобили ще бъдат достъпни за клиентите на Sixt в Европа през четвъртото тримесечие на 2022 г. След това, в периода до 2028-а Sixt ще закупи още около 100 000 електрически превозни средства.

Освен това BYD и Sixt са се съгласили да проучат възможностите за сътрудничество в различни региони на света.

Sixt заяви, че ще стане първата компания за автомобили под наем в Европа, която предлага автомобили BYD, като първият модел ще бъде BYD ATTO 3, електрически SUV в C сегмента.

Снимка 589899

Източник: Getty Images

Фирмите за коли под наем в Европа бяха ударени сериозно от пандемията и много от тях не успяха да се възстановят, дори след като търсенето се възстанови. За втора поредна година кризата във веригата за доставки, подхранвана от глобалния недостиг на полупроводници, ограничи производството на автомобили и остави производителите на автомобили с по-малко превозни средства за продажба на компании за отдаване под наем.

"Много фирми за коли под наем намалиха автопарка си по време на пандемията и не могат просто да се върнат към нормалните размери на автопарка сега, когато търсенето нараства", каза пред Fortune Андреас Шифелхолц, управляващ директор на сайтовете за коли под наем.

Сред най-големите фирми за отдаване под наем в Европа само Avis Budget Group Inc. и Sixt SE са успели да се върнат към нивата на автопарка си от 2019 г., показват отчетите на компаниите. Europcar Mobility Group и Hertz Global Holdings Inc., които обявиха фалит на фона на колапса на туристическата индустрия през 2020 г., все още не са се върнали към предишния си размер.

Снимка 589898

Източник: Getty Images

Някои фирми за коли под наем са превърнали възстановяването на търсенето в печалба. Според съизпълнителния директор на Sixt, Александър Сикст, цените няма да паднат скоро.

"Смятаме, че цените ще запазят това ниво поне през по-голямата част от 2023 г.", каза той. Разходите за туристическо настаняване, въздушни пътувания и нови превозни средства се повишиха през последните години, докато цените на колите под наем са в застой от десетилетие, каза още Сикст.

Не очаква и скорошен спад на интереса от страна на почиващите. Въпреки допълнителните разходи от нарастващите цени на горивата, "прогнозите за търсенето за това лято не виждат значителен спад", каза той.

Снимка 589901

Източник: iStock by Getty Images