След "заплахата" от Meta да спре Facebook и Instagram в Европа, ако Брюксел и Вашингтон не постигнат споразумение за прехвърлянето на потребителски данни, двама високопоставени европейски министри заявиха, че "животът е много хубав без Facebook", предава Bloomberg.

"След като бях хакнат, живях без Facebook и Twitter в продължение на четири години и животът бе фантастичен", заяви министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек пред репортери в понеделник.

"Мога да потвърдят, че животът е много хубав без Facebook и ще живеем чудесно без Facebook", каза от своя страна и френският министър на финансите Бруно ле Мер. "Дигиталните гиганти трябва да разберат, че европейският континент държи на позициите си и ще потвърди своя суверенитет".

Двамата отговориха на коментарите в годишния доклад на Meta, според които компанията може да бъде принудена да спре достъпа до Facebook и Instagram, ако не получи разрешение да съхранява и обработва личните данни на европейците на американските си сървъри.

Може ли Европа да остане без Facebook и Instagram?

Може ли Европа да остане без Facebook и Instagram?

Предупреждението дойде в отчета на компанията, но вероятността е малка

Регулаторите в Европейския съюз водят преговори от месец с колегите си в Съединените американски щати за замяна на досегашния трансатлантически пакт за трансфер на данни, на който разчитат хиляди компании. Споразумението бе отменено от върховния съд в ЕС през 2020 г.

Притесненията изглежда пресилени, а в понеделник говорител на Meta заяви, че "нямаме абсолютно никакво желание и планове да спрем работа в Европа", като допълни, че компанията все пак "разчита на трансфера на данни между ЕС и САЩ".

И вчера акциите на Meta продължиха да губят, като приключиха деня с понижение от над 5 процента. От началото на годината те изтриха над 33 процента при малко над 11 процента спад за индекса Nasdaq Composite.