Ситуацията на "Уолстрийт" все още е нажежена след като технологичният гигант Apple обяви, че продажбите й в Китай са се сринали сериозно през последните три месеца на миналата година.

В опит да обяснят причината за този спад от ръководството на компанията посочиха, че търговската война между Вашингтон и Пекин е упражнила натиск върху потреблението във втората по големина икономика в света.

Някои експерти видяха в тези резултати сигнал за допълнително забавяне на китайската икономика, а други поставиха във фокуса нарастващата вътрешна конкуренция на местните играчи на пазара на смартфони като Huawei и Xiaomi.

"Нито едно от тези твърдения не е грешно, но в тях се пропуска един по-дълбок проблем - американските компании са изправени пред нарастващия риск да бъдат "изхвърлени" от следващата вълна на иновациите в Китай", посочват Пол Триоло и Кевин Алисън от Eurasia Group в свой анализ за CNN Business.

10 големи провала на Apple през 2018-а

10 големи провала на Apple през 2018-а

Не всичко, което компанията представи през миналата година, задоволи очакванията

Експертите посочват, че затрудненията за производителите от САЩ са започнали със засилващата се конкуренция не само в областта на мобилните устройства, но и при производството на полупроводници. За разлика от европейските играчи Ericsson и Nokia Huawei избра да се конкурира на пазара на високия клас смартфони в Китай, като прави големи инвестиции в иновации и маркетинг.

"Тайното оръжие на Huawei е HiSilicn - подразделението за производство на полупроводници, което започна разработването на специални чипсети за смартфони, чрез които телефоните на китайската компания имат близки или еднакви възможности с тези на iPhone", посочват експертите и допълват:

"Произведените от Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation процесори дадоха на китайската фирма възможността да се конкурира, както по отношение на разходите, така и на функциите на устройствата по начин, който никой не можеше да си представи преди две години.".

Сривът на Apple е симптом на много по-голям проблем

Сривът на Apple е симптом на много по-голям проблем

И той може да засегне други големи американски компании с бизнес в Китай, предупреждава експерт

Авторите посочват, че освен това има друг важен фактор - този, че китайските потребители забавят потреблението си на нови и по-добри смартфони.

Те посочват, че допълнителен удар за Apple може да бъде това, че още през тази година големите китайски производители, като Huawei, OnePlus, Xiaomi и Oppo, ще представят свои модели, поддържащи 5G. За американският производител тази промяна ще се забави до 2020 година.

"Ако си китайски купувач, фокусиран върху високия клас устройства, последното нещо, което ще искаш, е да изостанеш от 5G мрежите, които предлагат скорост до 100 пъти по-бърза от тази на предходното поколение мрежи", дават пример Триоло и Алисън. По техните думи този фактор ще определи покупките на устройства през тази година.