Акциите на американския технологичен гигант Apple преживяха кошмарен старт на новата година, след като в сряда се сринаха след новината за по-слаби от очакваното приходи за първото тримесечие. Към 17:30 часа местно време ценните книжа на компанията се търгуват с 9,14% по-евтино в сравнение с предходната сесия или за 143,49 долара от 157,92 долара във вторник.

И въпреки че всички погледи са насочени към производителя на iPhone според експерта Ед Понси случаят с него е само един индикатор за нещо много по-мащабно. В статия за специализираното онлайн издание Real Money Pro той казва: "Apple е симптом на по-голям проблем.".

"Семената на проблемите за Apple бяха засети само преди година, когато компанията представи iPhone X. По това време компанията взе противоречивото решение да вдигне цените на флагманите си. От тогава Apple разбра, че не всеки потребител е готов да плати хиляди долари за смартфон, особено след като останалите модели също работят добре", пише той в коментара си.

Как забавящият се растеж на Китай удари продажбите и печалбата на Apple?

Как забавящият се растеж на Китай удари продажбите и печалбата на Apple?

Високите цени карат клиентите все по-рядко да избират новите модели на iPhone

"Въпреки това въпросът за ценообразуването е специфичен за отделните компании. Има по-голям проблем обаче, свързан с икономиката на Китай, и той няма нищо общо с Apple", посочва Понси.

Като такъв експертът посочва сигналът за нов сериозен спад в активността на производствения сектор в Китай. Според данните към декември индексът на мениджърите по закупуването (PMI) е на ниво от 49,4 пункта, а всеки резултат под 50 показва свиване на растежа.

Китай отчита най-слабата промишлена активност от май 2017-а

Китай отчита най-слабата промишлена активност от май 2017-а

Стойността на PMI за първи път е под 50, което разделя растежа на сектора от неговото свиване

"Това е лоша новина и за съжаление не е някаква аномалия. Caixin Manufacturing PMI, който показва в колко добро състояние е огромният производствен сектор на Китай, потвърди своята слабост на 1 януари, когато новите данни показаха, че той е на ниво от 49,7 пункта", обяснява Понси и допълва, че индексът записва стабилен спад през последните месеци.

"Защо тази слабост в производството е толкова важна? Китай е вторият най-голям износител в света и страната основно изнася неща, които е произвела сама. Ако производственият сектор се срине, това може да повлече след себе си цялата китайска икономика", посочва експертът.

Той допълва, че в средата на декември бяха представени данни и за по-слабо от очакваното представяне на търговията в азиатската страна, както и на индустриалното производство.

"Тези слаби данни, засягащи китайският производствен сектор, изглежда показват, че докато Apple е направила няколко погрешни стъпки, нейните проблеми са симптом за по-голям проблем. Не се изненадвайте, ако виждаме подобни проблеми и с други компании в САЩ, които развиват активно бизнес в Китай", завършва Понси.