Услугата Google Pay, която позволява на потребителите да плащат директно през техния Android телефон, най-сетне е достъпна в България. От днес тя може да се използва от потребителите Mastercard у нас, които имат издадени физически или дигитални карти от финтех услугите Revolut, Curve, Transferwise, българската phyre, както и клиентите на А1 и Vivacom.

Услугата може да се използва и от клиентите на Revolut с Visa карти.

Apple Pay за потребителите на iPhone дойде в България преди повече от година и вече се поддържа от услуги като Revolut, както и от банките УниКредит, Първа инвестиционна банка и Райфайзен. Пристигането на Google Pay бе дългоочаквано, особено преди факта, че над 85% от мобилните устройства у нас са с операционна система Android, посочват от Mastercard.

Услугата идва в България в момент, когато безконтактните трансакции в цяла Европа скочиха с до 80% в контекста на вирусната пандемия. Потребителите започнаха да използват все по-малко пари в брой, мнозина приеха безконтактното разплащане като безопасна, удобна и бърза възможност - промяна, която се очаква да устои на времето.

Как се използва?

За да могат да използват Google Pay в България, потребителите на Android могат просто да изберат бутона "Добави към Google Pay" в приложенията за мобилно банкиране, откъдето да добавят своята Mastercard карта към Google Pay. След като направят това, те ще могат да получат достъп до всички предимства на Google Pay чрез съответното приложение за банкиране.

Другият вариант е да изберат да добавят картата си през самото приложение, което използват.

Потребителите могат да използват телефона си, за да плащат на всеки POS терминал безконтактно. За тази цел не е нужно да влезете нито в Google Pay, нито в приложението или пък да имате интернет връзка: нужно е единствено да докоснете с телефона си, за да платите. Това предотвртява нуждата от носене на портфейл или ползване на физическа карта. Google Pay предоставя и възможност за предварително поставени лимити на харчене. В случай че надхвърлите лимита за безконтактни разплащания, единствено е нужно да отключите телефона си, за да потвърдите трансакцията.

По-голяма сигурност

Когато свържете своята Mastercard с Google Pay, данните на потребителя са защитени чрез т.н. "токенизация". Това внася допълнително ниво на сигурност, тъй като Mastercard технологията защитава данните чрез заместване на номерата на сметки с уникален алтернативен номер на карта, или "токен". Токенизацията намалява измамите, свързани с дигилтани плащания, като прави транзакциите по-сигурни, включвайки динамичен компонент към всяко отделно плащане. Когато потребителят използва мобилното си устройство при трансакция, на търговеца се предоставя токенът, а не реалният номер на картата. Както за потребителите, така и за търговците на дребно, всяка покупка, направена с Mastercard с помощта на Google Pay, предлага всички предимства и сигурност на трансактиране.