Google изоставя плановете си да предлага банкови сметки на потребителите си, пише The Wall Street Journal.

Преди около две години Alphabet, която притежава технологичния гигант, съобщи, че потребителите на дигиталния портфейл Google Pay ще могат да се запишат за банкови сметки и дебитни карти в няколко големи и малки финансови институции, включително Citigroup и Stanford Federal Credit Union. Предложението, наречено Plex, трябваше да се синхронизира с Google Pay, да носи бранда и на Google, и на банката, предоставяйки повече дигитални услуги.

Очаква се предложението да дебютира през 2020 г., първо в САЩ. Но след няколко пропуснати срока и решението на мениджъра, който водеше усилията, да напусне през април, Google взема решение да сложи край на проекта, казват източници на изданието.

Говорител на компанията посочва пред вестника, че компанията ще се концентира върху създаването на дигитални услуги за банки и други доставчици на финансови услуги, вместо самата тя да е доставчик на тези услуги.

Google не е първата технологична компания, която навлиза в тази сфера. Amazon също обмисляше възможността да започне да разкрива сметки, Apple пусна кредитна карта, а Facebook работи по нова криптовалута. Много от проектите не стигнаха до никъде. Amazon така и не взе подобно решение, а Facebook бави криптовалутата си насред явно недоволство от правителства и регулатори.

В случая на Google регулаторите не са имали пръст в смъртта на проекта, уточняват източниците.