Япония обмисля да въведе ограничения срещу китайските компании Huawei и ZTE, пише The Wall Street Journal. Така Страната на изгряващото слънце ще се присъедини към все по-дългия списък на държави, които не искат да правят бизнес с тези дружества заради притеснения от шпионаж.

Първи още миналата година бяха Съединените американски щати, които предупредиха, че използването на мрежово оборудване от двете китайските компании носи риск за сигурността на страната. Предупреждение бе отправено и за мобилните телефони на Huawei и ZTE. Миналата седмица Австралия забрани на двете дружества да работят и предоставят оборудване за следващото поколение мобилна мрежа. През юли пък изследване на британското правителство посочи, че инженерния процес на Huawei има недостатъци, които носят нови рискове за сигурността.

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

Пентагонът обяви китайските компании за заплаха за американската сигурност

В Япония официалните лица, отговорни за киберсигурността, заявиха, че започват изследване. Те посочиха, че нищо конкретно все още не е решено.

През миналата година в Япония има продажби за $4,4 милиарда и дава работа на 95 души. Huawei и ZTE отговарят за около девет процента от пазара за телеком оборудване през 2017 г.Страната ще се опита да пусне 5G мрежи още следващата година - преди Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Ако Huawei и ZTE получат разрешение, със сигурност изглежда, че ще разделят огромни приходи.