САЩ забрани продажбата на телефони на китайските производители Huawei Technologies и ZTE Corp. във военните си бази по света, след като Пентагонът предупреди, че устройствата представляват риск за сигурността на военния персонал и операции, съобщава Bloomberg.

"Устройствата Huawei и ZTE могат да представляват неприемлив риск за персонала, информацията и мисиите", заяви говорителят на Пентагона Майор Дейв Ийстбърн.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

Федералното бюро за разследване (ФБР), чиято задача е да пази вътрешната сигурност на САЩ, е обезпокоено от рисковете, породени от използването на американските телекомуникационни мрежи от компании и организации, обвързани с чужди правителства.

Huawei каза в изявление, че остава "ангажирана с откритост и прозрачност във всичко, което правим и искаме да бъде ясно, че никое правителство никога не ни е поискало да компрометираме сигурността или целостта на някоя от нашите мрежи или устройства".

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Основателят на компанията Рен Джънгфей е бивш офицер от Народната освободителна армия на Китай и има близки връзки с китайското правителство, според американското разузнаване.

Още през 2012 г. разузнавателните служби на САЩ посочиха ZTE и Huawei като възможни заплахи за американската сигурност заради връзките им с китайската комунистическа партия. Huawei постоянно отрича тези обвинения, твърдейки, че компанията е собственост на Рен и собствените й служители.

Отделно, ФБР и други агенции разследват Huawei за възможни нарушения на санкциите срещу Иран.