Властите в САЩ удариха с тежки санкции китайския телекомуникационен гигант ZTE Corp., като му наложиха 7-годишна забрана да купува американска технология, която е ключова за бизнеса му.

Компанията е вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване и мобилни телефони в Китай.

ZTE е наказана заради доставки на телекомуникационно оборудване на Иран и Северна Корея в нарушение на санкциите на САЩ. Компанията впоследствие е платила пълни бонуси на служителите, свързани незаконната сделка и е излъгал американските власти.

"Вместо да порицае служителите и висшето ръководство на ZTE, ZTE ги възнагради. Това грубо поведение не може да бъде пренебрегнато", каза в изявление секретарят на търговията Уилбър Рос.

Китайското министерство на търговията бързо отговори на санкцията срещу ZTE, заявявайки, че ще предприеме необходимите мерки за защита на интересите на китайския бизнес. Според нея компанията със седалище в Шънджън е сътрудничила на стотици американски компании и е допринесла за създаването на работни места в страната.

ZTE понася тежък удар, тъй като вече няма да може да купува основни компоненти за смартфоните си като процесори и модеми на Qualcomm, чипове от Intel, както и оптични компоненти от Acacia Communications и Lumentum Holdings. Забраната ще й попречи сериозно да развие и безжичната 5G технология, която е бъдещето на мобилните комуникации.

"Всичко се проваля", пишат Едисън Лий и Тимъти Чау, анализатори в Jefferies. Те понижиха акциите на ZTE, очаквайки да постигнат по-слаби резултати, и намалиха ценовата си цел върху тях с повече от 50%. Търговията с акции на компанията бе спряна в Хонконг, а ценните книжа на доставчиците на компанията също понесоха тежък удар.

Забраната ще има значителен негативен ефект върху бизнеса на ZTE и върху капацитета й за изграждане на безжични мрежи. "Ако те не могат да работят нормално поради забрана на износа от САЩ, това очевидно ще се отрази на глобалното и китайското изграждане на мрежи и може да повлияе на бъдещите 5G пускания", твърдят китайски експерти.