Разузнавателните агенции на САЩ предупредиха американците да не купуват и ползват смартфони от китайските компании Huawei и ZTE, предава CNN. По време на заседание на Комисията по разузнаване в Сената директорите на агенциите заявиха, че китайските телефони са заплаха за сигурността на САЩ.

По думите на Крис Врей, директор на ФБР, има риск от допускането на компания, тясно свързана с чуждо правителство, в телекомуникационната инфраструктура на страната. Huawei е и лидер в оборудването за интернет мрежи, а правителството на САЩ вече блокира компанията от продажба на технологиите на някои федерални агенции.

Втори US-телеком отказва да работи с Huawei

Втори US-телеком отказва да работи с Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

AT&T и Verizon - два от най-големите мобилни оператора в САЩ, пък отказаха сделка с Huawei да продават китайските телефони в своята магазинна мрежа.

Директорът на ФБР допълни още, че използването им би създало възможност да модифициране или кражба на информация, както и за шпиониране.

AT&T се отказа от важна сделка с Huawei

AT&T се отказа от важна сделка с Huawei

Властите в САЩ отдавна са подозрителни към китайската компания

Още през 2012 година Конгресът предупреди, че двете китайски компании трябва да бъдат наблюдавани "с подозрение".

Huawei заяви в изявление, че "следи развитието" в Конгреса, но отказа да коментира по същество, пише CNBC. Но все пак посочи, че работи в 170 държави по света и "не представлява по-голям риск за киберсигурността от останалите компании".

ZTE заяви от своята страна, че в мобилните си телефони ползва чипове и други компоненти, произведени в САЩ.

Миналата седмица бе представен и законопроект, който забранява на правителството и агенциите под опеката му да сключват договори с компании, които ползват техника от двете китайски дружества.