Verizon Communications Inc. се отказа от всичките си планове да продава телефоните на китайския производител Huawei Technologies Co., включително новия Mate 10 Pro, след натиск от правителството на САЩ, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

По-рано този месец AT&T Inc. взе същото решение. Устройствата на китайската компания все още работят със SIM-карти на двата оператора, но директни продажби в магазините на телекомите щяха да им позволят да достигнат до далеч повече потребители.

AT&T се отказа от важна сделка с Huawei

AT&T се отказа от важна сделка с Huawei

Властите в САЩ отдавна са подозрителни към китайската компания

Подновеното притеснение на правителството относно възможността за шпиониране от Китай създава и потенциална пречка през състезанието на Verizon и AT&T относно 5G мрежата. Huawei се опитва да бъде първата компанията, която ще предложи мобилно устройство с възможност да използва новата, още по-бърза мрежа, но може да се окаже, че няма да работи с карти на американските оператори.

5G мрежите ще бъдат ползвани в множество сектори - от мобилни телефони до автономни автомобили и изкуствен интелект. Според разунавателните агенции на САЩ, както и представители на законодателната власт, 5G телефоните, създадени от компании, които имат близка връзка с китайското правителство, могат да създадат рискове за сигурността.

Заплахата накара администрацията на Тръмп да обмисли не просто план как да държи Huawei далеч от изграждането на новата мрежа, но и да я национализира.

САЩ къса с десетилетна традиция при телекомите заради притеснения от Китай

САЩ къса с десетилетна традиция при телекомите заради притеснения от Китай

Сигурна 5G мрежа е изключително важна за новите технологии като автономното шофиране

"Телефонът ви е перфектният троянски кон", казва Роджър Ентнър, анализатор в Recon Analytics LLC. "Ако някой има контрол над него, той може да прави редица неща. В най-лошия вариант, може дистанционно да бъдат включени микрофона и камерата и ако работите за компания с договор с Министерството на отбраната или за производител на чипове, да се сдобият с ценна тайна информация".