Ikea налага финансова санкция на служителите си във Великобритания, които не са се ваксинирали срещу Covid-19, но се налага да не ходят на работа поради нужда от самоизолация, съобщава The Guardian.

Най-големият търговец на мебели намалява болничния на служителите, които не могат да отидат на работа, тъй като са били в контакт със заразен с Covid-19 до 96,35 паунда (225 лева) седмично за задължителния 10-дневен период на самоизолация — по-малко от една четвърт от средното седмично възнаграждение преди данъци.

Ikea засега не коментира.

Компанията има над 10 хил. служители на Острова и следва стъпките на други големи търговци на дребно като Walmart и Wm Morrison Supermarkets в оказването на финансов натиск над служителите, които отказват да се ваксинират без основателна причина.

Досега мерките бяха по-скоро насочени към стимулиране на тези, които се ваксинираха.

Бизнесът е принуден да реагира, тъй като новият вариант омикрон е по-заразен и води до повече отсъстващи служители — и то в сектор, който вече се бори с проблеми във веригите за доставки, растящите разходи за транспорт и недостига на суровини.